Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να είχες ένα πάκο από delivery στο συρτάρι του γραφείου σου, σήμερα, όμως, η κρίση σε κάνει να το σκεφτείς διπλά πριν παραγγείλεις απέξω. Το ταπεράκι στο γραφείο είναι πλέον η καλύτερη λύση. Ιδού μερικές συμβουλές για να το γεμίσεις υγιεινά, αλλά και για να μην εκνευρίζεις τους διπλανούς σου.

Στο γραφείο συνήθως περνάμε πολλές ώρες της ημέρας και δεν είναι δυνατό να τις περνάμε νηστικοί. Ένα σωστό μεσημεριανό γεύμα, όχι μόνο θα κόψει την πείνα μας, αλλά θα μας δώσει και ενέργεια. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που πρέπει να προσέχουμε…

Delivery VS Σπιτικό
Σίγουρα είναι πιο εύκολο να παραγγείλετε απέξω, απ’ ότι να ετοιμάζετε καθημερινά ταπεράκι από το σπίτι. Όμως τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία και την τσέπη σας το σπιτικό φαγητό είναι ισχυρά κίνητρα, για να βάλετε το τάπερ στην καθημερινότητά σας.

Επιπλέον, όταν παίρνετε φαγητό από το σπίτι, μπορείτε να είστε απόλυτα σίγουροι για την ποιότητα των υλικών, το σωστό μαγείρεμα ώστε να μην χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους οι τροφές, καθώς και ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής. Από την άλλη, οι πίτσες, τα burgers, τα σουβλάκια, οι έτοιμες πίτες και τα διάφορα σφολιατοειδή, συνήθως περιέχουν πολύ αλάτι και λιπαρά, σε πολλές περιπτώσεις κορεσμένα και εάν τα καταναλώνετε καθημερινά, δεν βλάπτετε μόνο την υγεία σας, αλλά και τη γραμμή σας.

shutterstock_42924772

Υγιεινές γευστικές προτάσεις
Το φαγητό στο γραφείο είναι ένα γεύμα που πρέπει να σας χορταίνει και να σας δίνει ενέργεια για να αποδίδετε σωστά στη δουλειά, αλλά όχι να σας βαραίνει σε σημείο που να μην μπορείτε να δουλέψετε μετά. Μερικές υγιεινές προτάσεις, που θα ετοιμάσετε μόνοι στο σπίτι, είναι οι εξής:
Αραβική πίτα με κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών, μαρούλι και ψητό κοτόπουλο.
Σάντουιτς με ψητά λαχανικά
Τοστ με μαρούλι, τόνο και μαγιονέζα ή με αλλαντικά και κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών
Γιαούρτι με φρούτα
Ντάκο με ντομάτα και φέτα
Φρέσκια πράσινη σαλάτα με cottage, κοτόπουλο, τόνο ή σολομό
Φακές σαλάτα με λαχανικά
Πράσινη σαλάτα με κινόα
Σπιτική τυρόπιτα ή σπανακόπιτα
Βραστά λαχανικά
Λαδερά.
Εάν πάλι δεν έχετε χρόνο να ετοιμάσετε κάποια μέρα από το σπίτι το μεσημεριανό σας, προτιμήστε να παραγγείλετε κάτι από τα παραπάνω.

Στο συρτάρι του γραφείου
Επειδή δεν έχουν όλες οι εταιρείες οργανωμένες κουζίνες ή μπορεί τα σκεύη που υπάρχουν να μην επαρκούν για όλους, καλό είναι να οργανώσετε ένα από τα συρτάρια σας με τα εξής:
Ένα σετ μαχαίρι-πιρούνι-κουτάλι. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα ή δεν θέλετε να τα πλένετε, μπορείτε να χρησιμοποιείτε πλαστικά μαχαιροπίρουνα μιας χρήσεως.
Χαρτοπετσέτες και υγρά μαντηλάκια.
Φρυγανιές.
Ένα μπουκάλι ελαιόλαδο για τις σαλάτες.
Βαζάκι με αλάτι.
Ξερά φρούτα, όπως δαμάσκηνα ή σύκα, για τις δύσκολες ώρες.
Ξηρούς καρπούς, μούσλι αλλά και μπάρες δημητριακών.

shutterstock_33246178

Το savoir vivre του μεσημεριανού στο γραφείο
Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά. Γι αυτό αφού τελειώσετε το φαγητό μαζέψτε πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα και, φυσικά, ψίχουλα και σάλτσες που τυχόν έχουν πέσει στο γραφείο.
Η διακριτικότητα είναι η άλλη μισή αρχοντιά. Δεν μασάτε την τροφή με τρόπο που να προκαλεί θόρυβο και αποφεύγετε τα σκληρά παξιμάδια, ειδικά εάν δεν υπάρχει κουζίνα και πρέπει να φάτε στο γραφείο, γιατί ο συνάδελφος δίπλα συνεχίζει να εργάζεται.
Διακριτικό θα πρέπει να είναι και το φαγητό σας, γι αυτό δεν επιλέγετε τροφές με βαριές μυρωδιές. Μπρόκολο, ψάρι και φαγητά που περιέχουν σκόρδο, καλό είναι να μένουν εκτός γραφείου. Το ίδιο και κοκκινιστά και βαριά φαγητά που θα δυσκολέψουν τη διαδικασία της πέψης.
Δεν ζητάτε από τους συναδέλφους να δοκιμάσετε από το φαγητό τους. Εάν πάλι κάποιος προσφερθεί να σας κεράσει από το φαγητό του, περιμένετε να σας δώσει μόνος ένα κομμάτι και ποτέ δεν βάζετε τα δικά σας πιρούνια-κουτάλια μέσα στο πιάτο του.
Δεν σχολιάζετε ποτέ αρνητικά το φαγητό των συναδέλφων.
Δεν συμπεριφέρεστε στο γραφείο όπως στο σπίτι σας. Δηλαδή εάν σε κάποιον αρέσει να διαβάζει εφημερίδα, περιοδικά, βιβλία, να παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή ή να βλέπει videos κατά τη διάρκεια του φαγητού, δεν σημαίνει ότι μπορεί να ακολουθεί αυτή τη συνήθεια και στον εργασιακό του χώρο.
Ο χρόνος που διαθέτετε για το μεσημεριανό δεν πρέπει να ξεπερνάει το μισάωρο. Ωστόσο, επειδή κάποιες εταιρείες δίνουν λιγότερο χρόνο για διάλειμμα, καλό είναι να ενημερώνεστε για την πολιτική που εφαρμόζει η εταιρεία σας στο θέμα του μεσημεριανού διαλείμματος.

Πάρε ιδέες από τις παρακάτω πολύ γευστικές συνταγές:

Σάντουιτς με ψητές πιπεριές Φλωρίνης και μελιτζάνες, με ανθότυρο και πέστο μαϊντανού

Ντάκος υπερπαραγωγή

Σαλάτα με βίδες, τόνο, λιαστή ντομάτα, κάππαρη, ελιές, μαϊντανό και φρέσκα κρεμμυδάκια

Τυρόπιτα με δύο υλικά