ΧΡΗΣΤΙΚΆ

Λεξικό κουζίνας

To olivemagazine.gr δημιούργησε ένα λεξικό γεύσης με όλα τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου για να μην έχετε πια άγνωστες λέξεις στην κουζίνα.

Λεξικό κουζίνας (Υ)

To olivemagazine.gr δημιούργησε ένα λεξικό γεύσης με όλα τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου για να μην έχετε πια άγνωστες λέξεις στην κουζίνα.

Υ (ύψιλον)

Υβριστόν (Ευριστόν, εβριστόν)
Ποντιακό ζυµαρικό παρόµοιο µε τις µακριές χυλοπίτες. Ζυµώνεται µε αλεύρι, αλάτι και νερό, ανοίγεται σε λεπτά φύλλα και κόβεται σε λωρίδες που ψήνονται στον φούρνο µέχρι να ροδίσουν. Οταν κρυώσουν καλά, αποθηκεύονται σε δροσερό και ξηρό µέρος.

Υγραντικά
Πρόσθετες ύλες τροφίμων που προστατεύουν ορισμένα τρόφιμα από το να ξεραθούν ή διευκολύνουν τη διάλυση των τροφίμων σε μορφή σκόνης.

Υδατάνθρακας
Η φυσική οργανική ένωση από διοξείδιο του άνθρακα και νερό που σχηµατίζουν τα φυτά όταν φωτοσυντεθούν. Αποτελεί ουσιώδες συστατικό όλων των ζωντανών οργανισµών και µία από τις κυριότερες πηγές ενέργειας γι’ αυτούς. Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες είναι τα δηµητριακά, τα ζυµαρικά, η πατάτα, τα φρούτα, τα όσπρια, η ζάχαρη κ.λπ.

Υδρόµελι (υδρόµελο, µελιτόκρασο, mead)
Ηδύποτο που προκύπτει από την αλκοολική ζύµωση µείγµατος µελιού και νερού. Σύµφωνα µε τον µύθο καταναλωνόταν µόνο από τους θεούς σε συµπόσια και από τους νιόπαντρους στον µήνα του µέλιτος. Διάφοροι λαοί όπως οι Κέλτες θεωρούσαν ότι ευνοούσε τη γονιµότητα και µάλιστα από αυτόν τον όρο προκύπτει και ο αγγλικός honeymoon, καθώς οι νιόπαντροι κατανάλωναν για έναν µήνα (έναν σεληνιακό κύκλο) το συγκεκριµένο ποτό.

Υποβρύχιο (ζαχαροκάντιο, ζυµωτή)
Λευκή ζαχαρόπαστα µε µαστιχωτή υφή και παραδοσιακά µε άρωµα βανίλιας, που σερβίρεται σε ποτήρι µε κρύο νερό. Λέγεται ότι πρωτοφτιάχτηκε στην Πόλη από Χιώτες ζαχαροπλάστες, µε τη µαστίχα να προστίθεται αργότερα. Αποτελεί από τα παλαιά χρόνια το παραδοσιακό κέρασµα των επισκεπτών του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης.

Ύσσωπος
Αρωματικό φυτό της οικογένειας των Χειλανθών, το οποίο προέρχεται από την λεκάνη της Μεσογείου και έχει γεύση πικρή αλλά πολύ έντονη μυρωδιά. Χρησιμοποιείται σήμερα κυρίως στην παρασκευή λικέρ.

 

Για να δείτε ολόκληρο το Λεξικό κουζίνας -από το Α ως το Ω- πατήστε ΕΔΩ