Tα μυστικά για το σωστό ψήσιμο και κόψιμο μιας ζουμερής γαλοπούλας, παρέα με τρεις συνταγές για να την απολαύσετε. Επειδή όμως τα καλέσματα της δεύτερης μέρας των γιορτών είναι πάντα τα καλύτερα, προτείνουμε να εκμεταλλευτείτε τα απομεινάρια του πουλερικού που ψήσατε, για να μαγειρέψετε στα γρήγορα κάτι ολόφρεσκο και διαφορετικό από τα κλασικά της παράδοσης.

Πόσα κιλά γαλοπούλα να αγοράσω;
Υπολογίστε 500γρ. γαλοπούλα ανά άτομο, οπότε για 4 άτομα θα χρειαστείτε μία γαλοπούλα 2 κιλών, για 8 άτομα, μία των 4 κιλών κ.ο.κ.

Τι γαλοπούλα να αγοράσω;
Αν έχετε τη δυνατότητα, προτιμήστε νωπές γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής ή βιολογικής εκτροφής από αγροκτήματα. Αν έχετε καλό κρεοπώλη, φροντίστε να παραγγείλετε τη γαλοπούλα σας πολύ νωρίτερα και όχι την τελευταία στιγμή.Αν οι καλεσμένοι σας είναι πάνω από 4, τότε μπορείτε να παραγγείλετε 2 μικρότερες γαλοπούλες, για να αντιστοιχεί ένα μπούτι σε κάθε άτομο.

galopoula-me-treis-gemiseis

Πόση ώρα χρειάζεται ψήσιμο;
Υπολογίστε 40 λεπτά ψησίματος ανά κιλό κρέατος για τα πρώτα 4 κιλά της γαλοπούλας και κατόπιν 45 λεπτά για κάθε κιλό επιπλέον.

Πώς ξέρω ότι ψήθηκε καλά μέχρι μέσα;
Αν έχετε ηλεκτρονικό θερμόμετρο ελέγχετε ότι το κρέας στο κέντρο του στήθους ή στην ένωση στο μπούτι έχει φτάσει στους 75-80 βαθμούς. Αν δεν έχετε θερμόμετρο, τρυπάτε την ένωση στο μπούτι με ένα καλαμάκι για σουβλάκι (όχι μέχρι το κόκαλο) μετρήστε μέχρι το 3 και τραβήξτε το. Η άκρη από το καλαμάκι θα πρέπει να καίει πάρα πολύ. Αυτός ο τρόπος είναι καλύτερος από το να τρυπάτε συνέχεια το κρέας περιμένοντας να βγει εντελώς καθαρό το υγρό και όχι ροζ, γιατί σε αυτό το σημείο η γαλοπούλα μπορεί να έχει παραψηθεί. Παρ’ όλα αυτά, ανά ακολουθήσετε αυτήν τη μέθοδο, φροντίστε να τρυπάτε σε περισσότερα από ένα σημείο αν το υγρό βγαίνει πολύ ροζ. Ξεφουρνίζετε τη γαλοπούλα, τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και μια πετσέτα και την αφήνετε να σταθεί για 1 ώρα.

galopoula5

Κόβετε τη γαλοπούλα στην κουζίνα, όχι μπροστά στους καλεσμένους σας, αν δεν θέλετε.
1. Με τη μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού βρίσκετε τα σημεία που ενώνονται οι φτερούγες με το υπόλοιπο σώμα και τις κόβετε. Βυθίζετε το μαχαίρι και κόβετε γύρω από τα πόδια και τα σπρώχνετε να απομακρυνθούν από το κυρίως σώμα.

galopoula2
2. Βρίσκετε το σημείο που τα κόκαλα ενώνονται με το κυρίως σώμα της γαλοπούλας και κόβετε πάνω στην ένωση.

galopoula1
3. Βυθίζετε το μαχαίρι πάνω από τη μία πλευρά του στήθους και ξεχωρίζετε το κρέας από το κόκαλο του στήθους. Κάνετε το ίδιο και για την άλλη πλευρά. Συνεχίζετε να κόβετε βαθιά προς τα κάτω κρατώντας το μαχαίρι κοντά στο κόκαλο, μέχρι το μαχαίρι να κόψει το στήθος μέχρι κάτω. Τεμαχίζετε το στήθος σε μεγάλα κομμάτια.

galopoula
4. Κόβετε κάθετα ανάμεσα στο μπούτι και το κοπανάκι, προσπαθώντας να βρείτε την ένωση με τη λάμα του μαχαιριού. Μόλις την εντοπίσετε το μαχαίρι θα γλιστρήσει εύκολα. Τεμαχίζετε τα μπούτια σε μεγάλα κομμάτια.

galopoula6

5. Κόβετε επίσης σε μεγάλα κομμάτια το κρέας που βρίσκεται πάνω στα κοπανάκια.

 

Δες και μερικές πεντανόστιμες ιδέες από τους σεφ μας για το πώς να τη μαγειρέψεις:

Γαλοπούλα γλασαρισμένη με σιρόπι σφένδαμου και ουίσκι

Γαλοπούλα με γέμιση από μανιτάρια

Γαλοπούλα γεμιστή με κιμά, κάστανα σταφίδες κουκουνάρια και cranberries