Η κινόα είναι ένα συστατικό που στη Ελλάδα χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια. Θεωρείται υπερτροφή, είναι σπόρος -και όχι δημητριακό όπως πολλοί πιστεύουν- και στην αγορά μπορείτε να τη βρείτε σε διαφορετικά χρώματα: άσπρη, μαύρη, κόκκινη και  μπλε. Όποια και αν επιλέξετε, οι τρόποι που θα τη διαχειριστείτε είναι απλοί.

•    Αποφλοίωση
Η κινόα στο εμπόριο κυκλοφορεί συσκευασμένη και αποφλοιωμένη. Επειδή όμως υπάρχει πιθανότητα να μην έχει αποφλοιωθεί καλά, για να αφαιρέσετε το περίβλημα των σπόρων που έχει ελαφρώς πικρή γεύση ακολουθείτε τα εξής βήματα:
1.    Βγάζετε τους σπόρους από το σακουλάκι και τους βάζετε σε ένα σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό.
2.    Τρίβετε την κινόα καλά με τα χέρια σας για να αφαιρεθεί ο φλοιός που ίσως έχει μείνει πάνω στους σπόρους.
3.    Βάζετε την κινόα που καθαρίσατε σε ένα μπολ με νερό και αφαιρείτε το φλοιό που επιπλέει.
4.    Τη στραγγίζετε και την αφήνετε για λίγο να στεγνώσει.

•    Βράσιμο
Η διαδικασία για να τη  βράσετε είναι παρόμοια με αυτή που ακολουθείτε όταν βράζετε     κους κους.
1.    Σε νερό που βράζει ρίχνετε την κινόα σε αναλογία 2 μέρη νερό και 1 κινόα.
2.    Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία, σκεπάζετε το σκεύος και την αφήνετε να βράσει για 5-12 λεπτά.

•    Διαχείριση
Αφού οι σπόροι βράσουν, απορροφούν το νερό, φουσκώνουν, «σκάνε» σιγά σιγά και κολλούν μεταξύ τους. Για να τους «αφρατέψετε», αφού κρυώσουν λίγο, τους ρίχνετε σε ένα μπολ και ανακατεύετε με απαλές κυκλικές κινήσεις.

Tips
* Η κινόα καλλιεργείται σε διάφορες τοποθεσίες και τα είδη της διαφέρουν όσον αφορά και το χρόνο βρασμού τους. Καλό θα είναι να την έχετε το νου σας όσο βράζει και ανά τακτά χρονικά διαστήματα να τη δοκιμάζετε για να μην παραβράσει.
*Όταν ανακατεύετε την κινόα με το πιρούνι, οι κινήσεις σας πρέπει να είναι απαλές και προσεκτικές για να μην σπάσετε τους σπόρους, απλά να τους ξεκολλήσετε.