Είναι από τα πιο βασικά εργαλεία της κουζίνας, και μπορεί να μην το χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα αλλά είναι αυτό που κάνει όλη τη σκληρή δουλειά, καθαρίζοντας ό,τι αφήνουμε πίσω μας. Ναι, για το σφουγγαράκι ο λόγος που από “βοηθός” μπορεί εύκολα να γίνει εχθρός και εστία μικροβίων αν δεν το αλλάζουμε όταν πρέπει.

Σύμφωνα με νέα, γερμανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, αν είσαι από αυτούς που αλλάζουν το σφουγγάρι της κουζίνας, με το οποίο πλένουν πιάτα και καθαρίζουν τον πάγκο και το τραπέζι, μόνο μία φορά τον μήνα ή -χειρότερα- το κρατάς για ακόμη περισσότερο καιρό, πρέπει να αλλάξεις αυτή σου τη συνήθεια αμέσως!

sfougari

Οι Γερμανοί ερευνητές ανέλυσαν 14 χρησιμοποιημένα σφουγγαράκια κουζίνας, από νοικοκυριά της νοτιοδυτικής Γερμανίας και ανακάλυψαν ότι πάνω τους “φιλοξενούσαν” εκπληκτικά υψηλή ποσότητα βακτηρίων. Το χειρότερο είναι δε, ότι όσα καθαριστικά και αν χρησιμοποιείς, δεν μπορείς να το απολυμάνεις! Τι προτείνουν λοιπόν; Να αντικαθιστούμε το σφουγγαράκι μία φορά την εβδομάδα.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που μαθαίνουμε ότι τα σφουγγαράκια μεταφέρουν και βακτήρια, καθώς προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι περιέχουν τη δεύτερη υψηλότερη ποσότητα κολοβακτηριδίων σε ολόκληρο το σπίτι, με την πρώτη θέση να έχουν τα σιφώνια. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα σφουγγαράκια κουζίνας περιέχουν παθογόνα βακτήρια όπως Ε. Coli και σαλμονέλα!

Σε ανησύχησαν τα παραπάνω; Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μην αφήνεις το σφουγγάρι σου να πολυκαιρίζει και ιδανικά, να το αλλάζεις μία φορά την εβδομάδα.

Δείτε επίσης:
15 μη μαγειρικές χρήσεις της μαγειρικής σόδας

10 χρυσοί κανόνες για σωστή και ασφαλή διαχείριση τροφίμων