Οι τηγανητές πατάτες συνοδεύουν υπέροχα κάθε λογής σπεσιαλιτέ με κρεατικά, πουλερικά και όχι μόνο, όμως, υπάρχουν εναλλακτικές εξίσου νόστιμες και πιο υγιεινές που θα σάς κάνουν να αφήσετε τα τηγάνια ξεχασμένα στο ντουλάπι. Οι παρακάτω προτάσεις θα σάς δώσουν μια καλή ιδέα του τι εννοούμε…

kolokitha

Γλυκοπατάτες σαν «τηγανητές» με σάλτσα γιαουρτιού με πιπερίτσες

Υλικά
1 γλυκοπατάτα, σε λωρίδες
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη σάλτσα γιαουρτιού
1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό, κατά προτίμηση πλήρες
1 κουτ. σούπας λεμόνι
4-5 πιπερίτσες ψιλοκομμένες
λίγο αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Ανακατεύετε σε ένα δοχείο τις λωρίδες γλυκοπατάτας με το αλατοπίπερο, το δεντρολίβανο και το ελαιόλαδο. Απλώνετε τις γλυκοπατάτες σε ένα ταψί που έχετε στρώσει ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και τις ψήνετε για 20-25 λεπτά. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το ντιπ. Ρίχνετε σε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Διατηρείτε το ντιπ στο ψυγείο μέχρι να ετοιμαστούν οι γλυκοπατάτες. Σερβίρετε τις λωρίδες γλυκοπατάτας κατά προτίμηση ζεστές συνοδεύοντάς τες με το ντιπ.

kolokythi-anoigma

Sticks κολοκυθιού στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας

Υλικά
2 κολοκύθια, σε λεπτές λωρίδες
1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
½ φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
1 κουτ. σούπας σκόρδο γκρανουλέ
1 κουτ. σούπας βασιλικό αποξηραμένο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού πιπέρι
2 αβγά, χτυπημένα

Για τη σάλτσα ντομάτας
2 ντομάτες τριμμένες
1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
1 κρεμμύδι, τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
1 πρέζα ζάχαρη
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Ρίχνετε σε ένα μεγάλο δοχείο τη φρυγανιά, την παρμεζάνα, το σκόρδο, το βασιλικό και το αλατοπίπερο και ανακατεύετε καλά μέχρι τα υλικά να αναμειχθούν. Βυθίζετε τις λωρίδες κολοκυθιού στο αβγό, στη συνέχεια τις πανάρετε με το μίγμα της φρυγανιάς και τις απλώνετε σε ένα ταψί που έχετε στρώσει με λαδόκολλα. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αβγό, μπορείτε απλά να τις βρέξετε. Ψήνετε στο φούρνο για 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο, χρυσαφί χρώμα. Στο μεταξύ φτιάχνετε τη σάλτσα ντομάτας. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε πρώτα το κρεμμύδι μέχρι να πάρει χρώμα και στη συνέχεια ρίχνετε και το σκόρδο. Προσθέτετε την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Αφήνετε τη σάλτσα να πάρει μια βράση και προσθέτετε και τον πελτέ. Μαγειρεύετε μέχρι η σάλτσα να δέσει καλά και συνοδεύετε με αυτή τα ζεστά sticks κολοκυθιού.

patates

Τραγανά sticks πατάτας

Υλικά
3 πατάτες, σε λωρίδες
2 κουτ. σούπας
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολα απλώνετε τις πατάτες, τις ραντίζετε με το ελαιόλαδο και τις πασπαλίζετε με το αλατοπίπερο. Τις ψήνετε για 25 – 30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Σερβίρονται ζεστές με σάλτσα της επιλογής σας. Εναλλακτικά, για να εμπλουτίσετε τη γεύση μπορείτε σε ένα μπολ να αναμείξετε το ελαιόλαδο με μπαχαρικά ή πολύ ψιλοκομμένα μυρωδικά της επιλογής σας και να ραντίσετε τις πατάτες με αυτό.

Δείτε και ΕΔΩ σε video την Ιωάννα Σταμούλου να φτιάχνει απίστευτες πατάτες φούρνου «σαν τηγανητές»