Σε ένα γεύμα υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε όπως εξάλλου και μετά από αυτό. Καταγράφουμε, λοιπόν, μερικά από αυτά που αν θέλετε να γίνουν θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένη ώρα μετά το φαγητό και όχι αμέσως… Έχουμε και λέμε:

upnos

Δεν κοιμάστε αμέσως
Μετά το γεύμα -ειδικά το βραδινό- είναι καλύτερο να μην κοιμηθείτε αμέσως αλλά να δώσετε λίγο χρόνο στον οργανισμό σας για να μεταβολίσει το φαγητό. Αν κοιμηθείτε μετά το φαγητό, το πιθανότερο είναι να προκαλέσετε στον οργανισμό σας στομαχικές διαταραχές. Επίσης, σχετικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο ύπνος αμέσως μετά το γεύμα ή το δείπνο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Πριν, λοιπόν, πέσετε για ύπνο, καλό θα είναι δώσετε στον οργανισμό σας λίγο χρόνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς ένα δίωρο είναι ιδανικό.

tsigaro

Δεν καπνίζετε
Εντάξει, οι καπνιστές μάλλον δεν θα συμφωνήσετε μαζί μας, όμως δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά οι ειδικοί. Μετά το γεύμα, σχεδόν όλα τα όργανα του σώματός μας χρησιμοποιούνται για να τεθεί σε λειτουργία η διαδικασία της πέψης πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα η νικοτίνη να απορροφάται καλύτερα. Επίσης, έχει αποδειχτεί ότι ο καπνός μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση των βιταμινών και των ανόργανων συστατικών όπως ασβέστιο, βιταμίνες D, C κ.ά. Προτιμότερο είναι ωστόσο να κόψετε το κάπνισμα αλλά αν αυτό δεν έχετε σκοπό να το κάνετε, τουλάχιστον περιμένετε να περάσουν 20 λεπτά.

askisi

Μην πάτε κατευθείαν για προπόνηση
Οι γυμναστές και προπονητές τονίζουν ότι η γυμναστική δεν επιτρέπεται αμέσως μετά το φαγητό αλλά μετά από 2-3 ώρες. Αν πριν γυμναστείτε καταναλώσετε φαγητό το πιθανότερο είναι να αισθανθείτε ναυτία ή δυσφορία ενώ αυξάνεται παράλληλα και ο κίνδυνος τραυματισμού.

tsai-anoigma

Δεν πίνετε τσάι
Οι μελέτες δείχνουν ότι το τσάι σχετίζεται με την αφομοίωση του σιδήρου πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα που πάσχουν από έλλειψη σιδήρου πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση του τσαγιού αμέσως μετά το φαγητό. Η καλύτερη λύση μετά το φαγητό είναι ένα φλιτζάνι καφές ή απλά νερό.

Δεν κάνετε μπάνιο
Μην νομίζετε ότι θα πρέπει να περιμένετε πολύ, μόνο 30 λεπτά. Όταν κάνουμε ντους ή μπάνιο η θερμοκρασία του σώματός μας αυξάνεται ελαφρώς. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η αύξηση στη θερμοκρασία, το σώμα μας στέλνει λίγο περισσότερο αίμα στο δέρμα απ’ ό,τι συνήθως. Αυτό μπορεί να διαταράξει τη διαδικασία της πέψης και μας επιβραδύνει το μεταβολισμό.