Το παρακάτω σενάριο έχει συμβεί δίχως αμφιβολία και σε εσένα: Μαζεύεστε με την παρέα στο σπίτι και λίγο τα ερωτικά, λίγο τα οικονομικά, λίγο τα επαγγελματικά, τελειώνετε στο άψε σβήσε το πρώτο μπουκάλι κρασί. Μερικά “έλα να ανοίξουμε ένα ακόμη”, “μα όχι δεν χρειάζεται”, “ έλα θα το πιούμε” και “άντε καλά”, ανοίγετε ένα ακόμη, το οποίο με μαθηματική ακρίβεια δεν τελειώνετε τελικά ποτέ. Άντε και το έβαλες στο ψυγείο, μπορεί να διατηρηθεί φρέσκο μέχρι την επόμενη φιλική μάζωξη;

parea-krasi-anoigma

Σύμφωνα με τον οινολόγο, Collin Lilly, όχι. “Πιστεύω ότι όταν ανοίγεις ένα μπουκάλι κρασί, κάνεις μια προσωπική επένδυση και θα πρέπει να το πίνεις ολόκληρο σε μία νύχτα”, δηλώνει. “Όταν καταναλώνεις το μισό μπουκάλι κρασί, το υπόλοιπο γεμίζει από ένα κενό αέρος. Με τον καιρό, οι φαινόλες, οι ενώσεις δηλαδή που επηρεάζουν τη γεύση του κρασιού, διαλύονται και αλλοιώνουν τη γεύση του ποτού”. Άσχημα τα νέα δηλαδή… Άρα μάλλον να μην ανοίγουμε εκείνο το δεύτερο μπουκάλι, έτσι; “Όχι, δεν αξίζει τα χρήματα”, απαντά η οινολόγος. “Το κρασί συνεχίζει να ωριμάζει με μεγάλη ταχύτητα”. Το καλύτερο είναι να το καταναλώνεις μέσα σε 4-6 ώρες από το άνοιγμα. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, η γεύση του μπορεί να αλλάξει ελαφρώς, αλλά προς το καλύτερο, σε αντίθεση με το εάν το αφήσεις για πάνω από 24 ώρες.

anoigma-krasi

Για να είμαστε ξεκάθαροι: Εάν το αφήσεις στο ψυγείο για μερικές μέρες, θα χαλάσει και θα σου προκαλέσει στομαχόπονο; Όχι. Σε καμία περίπτωση. Απλά θα χάσει λίγο τη μεστή του γεύση και το πλούσιο άρωμά του. Εάν, ωστόσο, σου αρέσει να πίνεις 2-3 φορές την βδομάδα ένα ποτηράκι, δεν χάθηκε κι ο κόσμος! Μια χαρά θα το απολαύσεις.