Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως δεν είναι λίγες οι φορές που φαγητά, κυρίως περισσεύματα μέσα σε τάπερ, έχουν καταχωνιαστεί στο ψυγείο μας, με αποτέλεσμα να τα ξεχάσουμε και όταν πια τα βρούμε να έχουν χαλάσει! Επειδή είμαστε σίγουροι πως κι εσύ για τη νέα χρονιά έχεις βάλει στόχο να γίνεις πιο οργανωτικός και τακτικός, σου παρουσιάζουμε τον απόλυτο οδηγό οργάνωσης ψυγείου, ώστε να διατηρείς τα τρόφιμα φρέσκα για παραπάνω καιρό και να μην πετάς τίποτα.

Το μυστικό είναι να αποθηκεύσεις τα τρόφιμα ανάλογα με τις ανάγκες τους αφού το κάθε τμήμα του ψυγείου ανήκει σε διαφορετική ζώνη θερμοκρασίας.

Η πόρτα του ψυγείου
Είναι το πιο «ζεστό» μέρος του ψυγείου οπότε εκεί πρέπει να φυλάμε τρόφιμα και ροφήματα που δεν χαλάνε εύκολα. Στα πάνω ράφια τοποθετήστε μικρά βάζα, όπως εκείνο της μουστάρδας, του φυστικοβούτυρου και της μαρμελάδας, αλλά και τους κύβους λαχανικών. Στο τελευταίο ράφι, αποθηκεύστε όλα τα ψηλά μπουκάλια με καρυκεύματα, όπως η κέτσαπ και η sauce σόγιας, τους χυμούς και το νερό. Φροντίστε, ωστόσο, να μην βάζετε πολλά και βαριά αντικείμενα στην πόρτα γιατί το υπερβολικό βάρος μπορεί να προκαλέσει φθορές στο ψυγείο.

kopela-psygeio

Τα ψηλά ράφια
Έχουν την πιο σταθερή θερμοκρασία σε σύγκριση με τα υπόλοιπα τμήματα του ψυγείου. Στο πιο ψηλό τοποθετήστε μπουκάλια κρασιού ή αναψυκτικών. Στο αμέσως επόμενο μπορείτε να βάλετε τα αλλαντικά, το ψωμί, τα αυγά, αλλά και τα τάπερ με φαγητά προηγούμενων ημερών. Θα σας συμβουλεύαμε να επιλέξετε διάφανα σκεύη, ώστε να μπορείτε να βλέπετε τι περιέχουν, ενώ καλή ιδέα θα ήταν, επίσης, να βάζατε μια ετικέτα με την ημερομηνία που μαγειρέψατε το φαγητό, ώστε να ξέρετε τι πρέπει να καταναλωθεί άμεσα, προτού χαλάσει.

Τα χαμηλά ράφια
Η σχετικά χαμηλή θερμοκρασία τα κάνει ιδανικά για τα γαλακτοκομικά, όπως το γιαούρτι, το γάλα, το βούτυρο και τα τυριά, αλλά και για τα νωπά κρέατα.

shutterstock_521509813

Τα συρτάρια
Ο κλειστός χώρος διατηρεί τη χαμηλή θερμοκρασία και την υγρασία καλύτερα, με αποτέλεσμα να είναι κατάλληλα για την αποθήκευση φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Φροντίστε να μην αποθηκεύετε μαζί τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς αρκετά φρούτα, όπως το μήλο, το ροδάκινο και το αχλάδι, απελευθερώνουν αιθυλένιο, μια χημική ουσία που ενώ βοηθά στην ωρίμανσή τους, κάνει τα λαχανικά να σαπίζουν γρηγορότερα. Θυμηθείτε, επίσης, πως οι ντομάτες, οι πατάτες και τα κρεμμύδια δεν έχουν θέση στο ψυγείο και θα πρέπει να αποθηκεύονται σε ένα σκιερό μέρος στην κουζίνα.

Μια τελευταία συμβουλή
Καλό θα ήταν να μην επικρατεί «συνωστισμός» στα ράφια, για να μπορεί ο κρύος αέρας να κυκλοφορεί μέσα στο ψυγείο. Αν τα τρόφιμα είναι στοιβαγμένα, αναπτύσσονται μεταξύ τους υψηλότερες θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να χαλάνε πιο γρήγορα.