Κάθε φορά που χρειάζεστε έξτρα νοστιμιά στα φαγητά σας, αλλά και βιταμίνες, θα ανατρέχετε στο πολύτιμο αυτό μίγμα, που φτιάχνετε με τα χεράκια σας και είσαστε σίγουροι για τα καλά υλικά που περιέχει.

Να θυμάστε, διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι και 6 μήνες! Όσο για τη δοσολογία, 1 κουταλιά σούπας ή 1 κύβος αρκεί για 1 φλιτζάνι υγρό. Αυτό, βέβαια, αλλάζει σύμφωνα με τα γούστα σας…

Υλικά:
300γρ. καρότα τριμμένα στον τρίφτη
400γρ. μαραθόριζα ψιλοκομμένη
300γρ. πράσα ψιλοκομμένα
150γρ. σέλινο ψιλοκομμένο
200γρ. σελινόριζα καθαρισμένη και τριμμένη
3-4 ντομάτες λιαστές ψιλοκομμένες
5 σκελίδες σκόρδο
200γρ. κρεμμύδια μικρά ξερά
450γρ. αλάτι χοντρό
1½ ματσάκι μαϊντανό

Διαδικασία
Βάζετε στο μπλέντερ τα καρότα, τη μαραθόριζα, τα πράσα, το σέλινο, τη σελινόριζα και τα πολτοποιείτε ελαφρά για να ενωθούν όλα μαζί.

Κατόπιν προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλάτι και τα χτυπάτε όλα μαζί σε υψηλή ταχύτητα για 1 λεπτό. Το μίγμα που θα πάρετε θα είναι πηχτό και υγρό.

Ανακατεύετε στο μίγμα το αλάτι και το βάζετε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά. Κρατάτε σε γυάλινο βάζο μικρή ποσότητα από αυτό στο ψυγείο για άμεση χρήση και μεταφέρετε το υπόλοιπο μίγμα σε αποστειρωμένα βαζάκια και παγοθήκες. Τα βάζετε στην κατάψυξη (το αλάτι εμποδίζει το μίγμα να παγώσει).

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης – Food styling: Elena Jeffrey