Ξέρουμε πόσο δελεαστικό είναι να φας τα φρούτα κατευθείαν από την τσάντα του μανάβη, ειδικά όταν πεινάς πολύ! Παρόλα αυτά θα σε συμβουλεύαμε να μην παραμελείς ποτέ το σωστό πλύσιμό τους, καθώς σύμφωνα με 10ετή έρευνα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, Center for Science in the Public Interest, τα οπωροκηπευτικά προκαλούν τις περισσότερες ασθένειες σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες τροφίμων, ακριβώς λόγω του βιαστικού πλυσίματος.

milo plysimo

Θέλεις κάτι πιο ισχυρό από το απλό νερό; Κράτησε τα λεφτά σου και μην τα σπαταλάς σε ακριβά καθαριστικά σπρέι του εμπορίου! Απλά φτιάξε το παρακάτω DIY σπρέι για πεντακάθαρα οπωροκηπευτικά.

Τι θα χρειαστείς:
Λευκό ξίδι
Νερό
Χυμό λεμονιού

Διαδικασία:
-Αναμιγνύεις 1 φλιτζάνι ξίδι με 4 φλιτζάνια νερό και 1 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού. Ρίχνεις το μίγμα σε ένα μπουκάλι σπρέι.
-Βάζεις τα οπωροκηπευτικά σε ένα σουρωτήρι μέσα στο νεροχύτη και τα ψεκάζεις με το μίγμα. Τα αφήνεις για 2-5′.
-Τα ξεβγάζεις με κρύο νερό, ενώ παράλληλα τα τρίβεις με μια βούρτσα (το τελευταίο ισχύει για όσα έχουν χοντρή φλούδα).
-Τα στεγνώνεις με χαρτί κουζίνας.

Για τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά:

Τι θα χρειαστείς:
Λευκό ξίδι
Νερό
Αλάτι

Διαδικασία
-Αναμιγνύεις 1 φλιτζάνι ξίδι με 4 φλιτζάνια νερό και 1 κουτ. της σούπας αλάτι.
-Βάζεις τα λαχανικά σε ένα μπολ μαζί με το μίγμα και τα αφήνεις για 2-5′.
-Τα σουρώνεις και ξεπλένεις πολύ καλά με κρύο νερό.
-Τα στεγνώνεις στο ειδικό μηχάνημα στεγνώματος σαλατικών ή χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας.

Δείτε ακόμα:
Μπορούμε να αποδείξουμε ότι δεν πλένεις σωστά φρούτα και λαχανικά