Αλήθεια εσείς ξέρετε τι είναι το κάθε κομμάτι κρέατος, από που προέρχεται και πώς είναι καλύτερο να το μαγειρεύετε; Ο Γιάννης Μαρόλης και η Γωγώ Γιαννακοπούλου του διάσημου κρεοπωλείου “ο Γιάννης” στα Εξάρχεια, αναλαμβάνουν να μας λύσουν κάθε απορία. Αυτή τη φορά μας εξηγούν τι είναι η τουρτουγκίτα.

Σε κάθε μοσχάρι υπάρχουν δύο μυς με την ονομασία τουρτουγκίτα, που σημαίνει χελώνα, ίσως γιατί το σχήμα τους μοιάζει με χελώνα. Η τουρτουγκίτα λοιπόν, βρίσκεται στα δύο πίσω τεταρτημόρια του μόσχου, στο πίσω σημείο του μηρού. Στο κέντρο του ο μυς είναι πλούσιος σε κολλαγόνο, όμως είναι και εξαιρετικά τρυφερός. Η τουρτουγκίτα μαγειρεύεται στην κατσαρόλα (βραστό, κοκκινιστό και λεμονάτο), καθώς και σε γάστρα στον φούρνο. Ανάλογα με το βάρος του μοσχαριού ζυγίζει από 1,5 εως 2 κιλά και η τιμή του περίπου στα 10 ευρώ.