Αλήθεια εσείς ξέρετε τι είναι το κάθε κομμάτι κρέατος, από που προέρχεται και πώς είναι καλύτερο να το μαγειρεύετε; Ο Γιάννης Μαρόλης και η Γωγώ Γιαννακοπούλου του διάσημου κρεοπωλείου “ο Γιάννης” στα Εξάρχεια, αναλαμβάνουν να μας λύσουν κάθε απορία. Αυτή τη φορά μας εξηγούν τι είναι το χαλάλ.

Στις 25 Ιουνίου ολοκληρώθηκε το Ραμαζάνι των Μουσουλμάνων και πολύς ο λόγος για το κρέας που καταναλώνουν. Η θρησκεία τους απαιτεί να θυσιαστούν τα ζώα χωρίς προηγουμένως να υποστούν αναισθητοποίηση. Είναι ο αρχαιότερος τρόπος σφαγής, πρωτόγονος θα τόνιζα, και ο θάνατος έρχεται εξαιτίας της παύσης της αναπνοής, της κυκλοφορίας και της εξόδου του αίματος από ειδικούς εκπαιδευμένους Μουσουλμάνους, με το ζώο να είναι ξαπλωμένο στην αριστερή του πλευρά ώστε να έχει κατεύθυνση προς τη Μέκκα και τον μουφτή να προφέρει για κάθε ζώο «bismillah» που σημαίνει «στο όνομα του Αλλάχ».

Υπάρχουν κράτη που απαγορεύουν με εθνική νομοθεσία τη συγκεκριμένη σφαγή, καθώς και οργανώσεις που αντιδρούν. Στην Ελλάδα πάλι, υπάρχουν χώροι με αδειοδότηση για λατρευτικού τύπου σφαγές και το κρέας στη συνέχεια φέρει την ειδική σήμανση «Halal».

info
Κρεοπωλείο Ο Γιάννης, Καλλιδρομίου 51 & Εμ. Μπενάκη, Αθήνα, τηλ. 210 3301230.