Το dim sum συνδέεται με την κινέζικη παράδοση του yum cha, δηλαδή της τελετουργίας του τσαγιού. Τον παλιό καιρό, οι ταξιδιώτες που ακολουθούσαν τον αρχαίο Δρόμου του Μεταξιού, χρειάζονταν ένα μέρος για να ξεκουραστούν. Έτσι δημιουργήθηκαν διάφορα τεϊοποτεία κατά μήκος του δρόμου, όπου μπορούσε κανείς να ξαποστάσει για να απολαύσει το τσάι του. Αργότερα μέσα στο χρόνο, όταν οι άνθρωποι διαπίστωσαν ότι το τσάι βοηθά τη χώνεψη, οι ιδιοκτήτες των τεϊοποτείων άρχισαν να προφέρουν τσάι, συνοδεία μικρογευμάτων.

Το βρίσκουμε: Στους δρόμους της Κίνας

Τρώγεται: Στο καθιστό, δηλαδή σε τραπέζι, με πολλές μικρές μερίδες ποικίλλων εδεσμάτων.

Αν το παραγγείλετε, θα φάτε: Το παραδοσιακό dim sum περιλαμβάνει διάφορα γεμιστά ψωμάκια στον ατμό, dumplings και ρολά με ρυζομακάρονα, που μπορεί να περιλαμβάνουν διαφορετικά συστατικά, όπως μοσχάρι, κοτόπουλο, χοιρινό, γαρίδες και λαχανικά. Σχεδόν όλα σερβίρονται σε καλαθάκια από μπαμπού.

dim-sum-hong-kong

Tο καλύτερο Dim sum θα το βρείτε: Στο βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο Tim Ho Wan στο Hong Kong, του chef Mak Kwai-pui. Από τότε μέχρι σήμερα έχει γίνει επιτυχημένη αλυσίδα με εστιατόρια σε πάνω από 45 περιοχές στον κόσμο.

Στην Αθήνα το απολαμβάνουμε: Στo Pink Flamingo του Βασίλη Καλλίδη όπου σερβίρουν τρεις παραλλαγές dim sum με κοτόπουλο και γαρίδα, με χοιρινό και τζίντζερ και -για τους vegan- με αρακά, γλυκοπατάτα και φακές.

DIY @ Home: Για χοιρινά dumplings: Σε μπολ ανακατεύετε ½ βρασμένο κινέζικο λάχανο ψιλοκομμένο, 300γρ. χοιρινό κιμά, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ τριμμένο, 1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας, ½ κουτ. γλυκού σκόρδο τριμμένο, 1 κουτ. γλυκού σησαμέλαιο, ¾ κουτ. γλυκού αλάτι και 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, καλύπτετε και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Σε άλλο μπολ βάζετε 360γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, προσθέτετε 250ml κρύο νερό και 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύετε διαρκώς με κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί ζύμη. Ζυμώνετε το ζυμάρι για 5 λεπτά, καλύπτετε και αφήνετε στο ψυγείο από 30 λεπτά μέχρι 1 ώρα. Κόβετε τη ζύμη σε 4 μέρη και σε λαδόκολλα περασμένη με λίγο κορνφλάουρ, σχηματίζετε ρολά ζύμης. Κόβετε κάθε ρολό σε κομματάκια και ανοίγετε κάθε κομματάκι σε σχήμα δίσκου. Βάζετε 1 κουτ. γλυκού γέμιση στο κέντρο κάθε δίσκου και τα κλείνετε καλά σε μισοφέγγαρα. Βράζετε τα dumplings σε δόσεις, σε μπόλικο αλατισμένο νερό, για 3-4 λεπτά. Αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα και σερβίρετε με σάλτσα σόγιας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr