Εκτός από τη Maserati και το μπαλσάμικο η μικρή πόλη της Emilia Romana έχει να επιδείξει μια νόστιμη, στιβαρή ιταλική κουζίνα.

Orma_Tigella_MyModenaDiary_08-1024x768

Βρισκόμαστε στη Μόντενα. Είναι χειμώνας και τα ραβιόλια σε ζωμό κοτόπουλου, οι μακαρονάδες με μανιτάρια, οι σάλτσες ραγού και το χοιρινό έχουν την τιμητική τους. Εδώ, ολοχρονίς στο τραπέζι βρίσκονται η παρμεζάνα και το βουτυράτο προσούτο της Πάρμας, στο καλαθάκι του ψωμιού το αφράτο gnoccofritto -φουσκωτή τηγανητή ζύμη για γλυκές και αλμυρές μπουκιές, ανάλογα την ώρα της ημέρας- και η tigella -στρογγυλά πιτάκια ζύμης που ανοίγουν και σαν «τσέπη» για το σάντουιτς με προσούτο, σαλατικά και τυριά. Το λικέρ Nocino από άγουρα καρύδια καταφθάνει συνήθως σαν κέρασμα του μαγαζιού στο τέλος του γεύματος.

OsteriaFrancescanainteriors1_creditsPaoloTerzi

massimo

Osteria Francescana
O Μάσσιμο Μποτούρα (Massimo Bottura), ο διάσημος Ιταλός σεφ –διανοούμενο της παγκόσμιας γαστρονομίας θα μπορούσες να τον αποκαλέσεις μια και τα πιάτα του εμπνέονται π.χ. από μια συζήτηση που είχε ο Πικάσο με την Γερτρούδη Στάιν!– εκνευρίζεται από την ιταλική εμμονή με τη «κουζίνα της γιαγιάς». Στο εστιατόριό του, Osteria Francescana, ενώ κρατά στο μενού τα αγαπημένα των Ιταλών, όπως την Bolognese, φροντίζει να τα αλλάξει στιλιστικά και να γυρίσει σε βίντεο την εξέλιξη του πιάτου. Τα περισσότερα τραπέζια του είναι «κλεισμένα» για το 2018. Αν θέλετε να γευθείτε το αύριο της ιταλικής γαστρονομίας, κάντε κράτηση από τώρα!

tagliatele-fresh-pasta

Franchescetta 58
Το μικρό αδερφάκι του περίφημου Osteria Francescana του Massimo Bottura, πιο καθημερινό, αλλά επίσης γεμάτο. Αρκετά ακριβό, έχει αργό σέρβις και φαγητό που δεν μας ενθουσίασε.

Café del Collegio
Για τον πρώτο καφέ της ημέρας προτείνουμε το Café del Collegio, δίπλα στο πανεπιστήμιο της πόλης με ωραία μουσική. Μαζί με τον μυρωδάτο Americano (εσπρέσο σερβιρισμένο σε κούπα με βραστό νερό δίπλα και αν θέλετε γάλα), ζητήστε και ένα αφράτο gnoccofritto, αφράτο τηγανητό ζυμάρι πασπαλισμένο με άχνη, που σερβίρεται και με μαρμελάδα.

fresh-pasta

Στη Mercato Albinelli
Από το 1931 λειτουργεί η στεγασμένη μικρή αγορά στο κέντρο της πόλης με ό,τι πιο νόστιμο παράγει η περιοχή. Θα βρείτε βουτυράτο προσούτο της Πάρμας, πολλά είδη παρμεζάνας και γκοργκοντζόλα, χειροποίητα ραβιόλια, κατακόκκινα τορτελίνι από παντζάρι, αλλά και μερίδες με έτοιμα ψητά λαχανικά, τηγανητά ψαράκια, σούπες, σαλάτες, πίτσα και σάντουιτς για να γευματίσετε επιτόπου.

Il Fantino και da Danilo
Στους τοίχους κρεμασμένες αθλητικές υπογεγραμένες φανέλες από ποδοσφαιριστές και φωτογραφίες διάσημων πελατών, τραπεζάκια με κίτρινα τραπεζομάντηλα και χορταστικό φαγητό. Αυτό είναι το Il Fantino, μια τρατορία σε ένα κάθετο δρομάκι της Piazza Roma που σερβίρει ωραία πιάτα από την κουζίνα της Εμίλια Ρομάνα. Το προτιμήσαμε για μεσημεριανό (κράτηση απαραίτητη) και παραγγείλαμε την κλασική Bolognese και χοιρινά παϊδάκια σιγομαγειρεμένα σε κρασί. Στο ίδιο μοτίβο το επίσης δημοφιλές da Danilo. Και τα δύο είναι τρατορίες με φιλικό σέρβις και χαλαρό περιβάλλον.

italy-prosciuto-anoigma

Caffé dell’Orologio
Απολαύστε ένα aperitivo πριν το βραδινό φαγητό (περίπου 6-8μ.μ.) στο ιστορικό καφέ στην πλατεία Piazza d’Ova με θέα τον πανύψηλο πύργο του Duomo. Λειτουργεί από το 1859 και ήταν ανέκαθεν σημείο συνάντησης των διανοούμενων και των δημοκρατικών πολιτικών. Δοκιμάστε ένα Αperol spritzer ή ένα Lambrusco, ένα prosecco , μια μπύρα Peroni ή ένα κοκτέιλ, φυσικά Dry Martini. Στον πάγκο του μπαρ βρίσκονται τα μικρά μεζεδάκια (τα λένε stuzzichino), τσιπς και ξηροί καρποί απ’ όπου και θα σερβιριστείτε όσες φορές θέλετε!

Τιραμισού, πανακότα και άλλα
Δυό ζαχαρολαστεία που αξίζει να επισκεφθείτε είναι η Pasticceria Remondini με σάντουιτς και γλυκά χειροποίητα, στην Piazzale San Giorgio, και η Emilia Cremeria στην πλατεία Sinagoga, για ένα τιραμισού ή μια πανακότα σερβιρισμένα σε μικρά βαζάκια που θα απολαύσετε στα παγκάκια κάτω από τα μεγάλα δένδρα.

balsamico

Balsamico di Modena
Το aceto balsamico είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση εδώ στη Μodena. Παράγεται κυρίως από σταφύλια ποικιλίας Lambrusco και Trebbiano αλλά και Sangiovese ή Fontana, που «ζυμώνουν» για τουλάχιστον δώδεκα χρόνια σε μια σειρά από ξύλινα βαρελάκια, τις μπαταρίες. Το πρατήριο της Acetaia Malpighi διοργανώνει ενημερωτικά εργαστήρια με δωρεάν γευσιγνωσία στο ομώνυμο μαγαζί τους στην κεντρική Piazza Roma ή στο εργαστήριο παραγωγής (15 λεπτά με αυτοκίνητο ή λεωφορείο εκτός Modena).

Η Αντζελίνα Καλογεροπούλου είναι Food Blogger και δημιουργός του blog twominutesangie.com

Δείτε επίσης:
Η Ρώμη τρώει στο δρόμο

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr