Καλοκαιράκι έρχεται και η αλήθεια είναι ότι ένα άγχος για τα λίγα ή πολλά παραπάνω κιλά, όλοι το έχουμε. Ξέρατε όμως ότι υπάρχουν 3 απλές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε ώστε να μειώσετε το λίπος, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγετε σε “μαγικές” τροφές ή σκευάσματα;

shutterstock_216715267

1. Ανακαλύψτε τη φυσική σας όρεξη
Παρατηρήστε τον εαυτό σας: Τρώτε όταν πεινάτε πραγματικά, τρώτε λόγω κούρασης, λόγω έντασης ή ξεχνάτε να φάτε; Πόσοι από εσάς αναζητάτε ένα επιδόρπιο αμέσως μετά το τέλος του φαγητού; Το πρώτο λοιπόν και σημαντικότερο στάδιο για να μειώσετε του πόντους και την κοιλίτσα δεν είναι τίποτε άλλο από το να παρατηρήσετε τι κάνετε καθημερινά και ποια είναι η σχέση σας με το φαγητό και το ψυγείο.

taperaki

Υπάρχει λύση;
Ξεκινήστε από το φαγητό που παίρνετε μαζί σας στο γραφείο. Μόνο αν ετοιμάσετε ένα ταπεράκι θα μπορέσετε να έχετε πάντα κάτι υγιεινό μαζί σας για να φάτε και θα αποφύγετε την εύκολη λύση της τυρόπιτας, θα πείτε όχι στο κουλουράκι που φέρνουν με τον καφέ και θα αποφύγετε το γλυκό που έχει φέρει κάποιος στο γραφείο. Ναι σίγουρα θα σας πάρει χρόνο, μην απογοητευτείτε όμως. Θέλει εβδομάδες έως και μήνες για να αλλάξετε κάποιες συνήθειες που ίσως ακολουθείτε για χρόνια και να ανακαλύψετε ξανά τη σχέση σας με τη φυσική σας όρεξη.

shutterstock_196351526

Όταν πηγαίνετε στο super market πάλι, είναι σημαντικό να έχετε οργανώσει από πριν τη λίστα σας για να μην ξεφεύγετε αγοράζοντας πράγματα που στην πραγματικότητα δεν χρειάζεστε, όπως σοκολάτες και σνακ. Δεν σας ζητάμε να γίνετε στρατιώτες αλλά να προσπαθήσετε να επιλέγετε σωστά. Για να βρείτε ξανά τη φυσική σας όρεξη σίγουρα χρειάζεται προγραμματισμός, αλλά μην φοβάστε το πρόγραμμα, καθώς όταν το συνηθίσετε θα είναι και αυτό μια καινούρια συνήθεια που δεν θα σας επιβαρύνει αλλά αντιθέτως θα σας χαρίσει ένα υγιές, δυνατό και όμορφο σώμα. Άλλωστε, οι καθαρές και θρεπτικές γεύσεις θα σας δώσουν περισσότερη ικανοποίηση από ότι νομίζετε και θα σας χορτάσουν. Σημαντικό:
* Αποφύγετε ότι είναι υπέρ-επεξεργασμένο, ότι δεν είναι φυσικό και γεμίστε το καλάθι σας με φρούτα και σαλάτες.
* Επιλέξτε ρύζι αναποφλοίωτο, όσπρια και ξηρούς καρπούς για να δημιουργήσετε όμορφες σαλάτες.
* Αποφύγετε τις κονσέρβες.
* Επιλέξτε καθαρά κομμάτια κρέας, ψάρι, πουλερικά. Επιλέξτε μόνοι σας τι μπαχαρικά θα χρησιμοποιήσετε.
* Δοκιμάστε ένα καλό ελαιόλαδο, ένα ιδιαίτερο ξίδι και αποφύγετε έτοιμες σάλτσες για σαλάτες.
* Δοκιμάστε να αποφύγετε τα γλυκά και καλύψτε την ανάγκη για γλυκό με ένα φρούτο ή ένα γλυκό ντρέσινγκ με μέλι.

shutterstock_283667546

2. Φάτε περισσότερο για να μην πεινάτε
Μην στερείστε! Όποιος έχει δοκιμάσει να φάει το γιαουρτάκι το βράδυ γιατί το μεσημέρι έφαγε πολύ, όποιος έχει δοκιμάσει να μην φάει τίποτα για μία μέρα ή να φάει μόνο φρούτα, σίγουρα έχει παρατηρήσει ότι το αποτέλεσμα είναι μηδαμινό. Μόνο όταν δώσουμε φαγητό στο σώμα μας αρχίζει να χάνει κιλά. Μόνο όταν δώσουμε βενζίνη στην μηχανή θα πάρει μπροστά και θα αρχίσει ξανά να καίει. Και τι μας ενδιαφέρει να καίει; Μα φυσικά το λίπος! Πιστέψτε με αν επιτρέψετε στο σώμα να τρώει καθαρές υγιεινές τροφές και πολύ θα το βοηθήσετε να διώξει το περιττό βάρος και θα σταματήσει ο οργανισμός σας να αντιστέκεται. Μην ξεχνάτε και το νερό βέβαια, καθώς τίποτα δε γίνεται χωρίς αυτό. Ειδικά όταν βρίσκεστε σε διαδικασία απώλειας περιττών στοιχείων από τον οργανισμό, καμία αντίδραση δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχει το νερό.

shutterstock_70613077

3. Αυξήστε το κυτταρικό σας μεταβολισμό
Μην κατηγορείτε του αδένες σας, μην κατηγορείτε το μεταβολισμό σας. Σίγουρα κάθε οργανισμός λειτουργεί διαφορετικά αλλά, όπως είπαμε και παραπάνω, παρατηρείστε τον εαυτό σας και ανακαλύψτε πώς πήρατε αυτά τα επιπλέον κιλά. Σίγουρα δεν έγινε σε μια μέρα. Σήμερα, θα μου πείτε, ποιος κάνει σωστή διατροφή με όλα αυτά τα ελκυστικά πρακτικά προϊόντα, τα έτοιμα παρασκευάσματα που βρίσκουμε παντού; Έχετε δίκιο αλλά ποιος είπε ότι δεν πρέπει να αντισταθούμε σε αυτό τον θερμιδο-βομβαρδισμό που δεχόμαστε καθημερινά; Για να αυξήσετε λοιπόν τις καύσεις σας πρέπει να ξέρετε ότι εκτός από τη σωστή διατροφή, είναι απαραίτητη και η άσκηση σε οποιαδήποτε μορφή, όπως περπάτημα, ποδήλατο ή ό,τι άλλο σας αρέσει και σας ικανοποιεί. Κάθεστε όλη μέρα στο γραφείο, γυρνάτε εξουθενωμένοι, τρώτε και ξαπλώνετε. Πρέπει να κινηθείτε! Ξεκινήστε σήμερα λοιπόν και αυξήστε το χρόνο που περπατάτε έστω και 10 λεπτά. Σκεφτείτε: έχετε ακούσει στον περίγυρό σας κάποιον να λέει «ναι τώρα νιώθω πιο δυνατός, πιο καλά που ξεκίνησα το γυμναστήριο, το περπάτημα, το τρέξιμο»;