Για να χτίσεις σώμα 2 πράγματα πρέπει να προσέχεις: τη διατροφή και την άσκηση. Για να αποδόσεις τα μέγιστα στο γυμναστήριο όμως, είναι πολύ σημαντικό να δώσεις βάση στα προ της άσκησης σνακ. Ξέρεις αλήθεια τι πρέπει να τρως πριν ανέβεις στον διάδρομο;

gymnastiki3

Είναι γεγονός ότι η κατάλληλη διατροφή και η ενυδάτωση σε βοηθούν κατά τη διάρκεια της εκγύμνασης, με τη σωστή επιλογή τροφών να σου δίνει ενέργεια, αλλά και να σε βοηθά να αποκτήσεις καλύτερες επιδόσεις και, παράλληλα, να αισθάνεσαι καλύτερα καθ’ όλη τη διάρκεια. Αντιθέτως, σύμφωνα με μελέτες οι λάθος διατροφικές επιλογές πριν την άσκηση μπορεί να οδηγήσουν σε γρήγορη κόπωση, μειωμένη αντοχή, ελλιπή συγκέντρωση και μειωμένη ταχύτητα ειδικά σε επαναλαμβανόμενες προσπάθειες και πίστεψε με δεν τα θέλεις αυτά!

gymnastiki1

Πριν την άσκηση λοιπόν, το γεύμα ή το σνακ σου θα πρέπει:
* Να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, που χρησιμοποιούνται ως άμεση πηγή ενέργειας.
* Να μην περιέχει πολλές φυτικές ίνες, ειδικά αν έχεις προβλήματα με το πεπτικό σύστημα.
* Να είναι εύπεπτο

Extra tip: Απέφυγε τις τροφές που είναι πλούσιες σε λίπος.

ugiines-trrofes

Για να πάρεις μια γεύση
Το σνακ σου 1-2 ώρες πριν την άσκηση μπορεί να είναι:
* Ένα smoothie φρούτων.
* Γάλα με δημητριακά.
* Ενεργειακές μπάρες.
* Μπάρες δημητριακών.
* Ψωμί με ταχίνι και μέλι.
* Γιαούρτι με κάποιο φρούτο.

gumnastiki

Είναι θέμα timing
Τώρα που πήρες μια ιδέα για το τι μπορείς να τρως, σημείωσε ότι και ο χρόνος που θα καταναλώσεις την τροφή πριν την άσκηση μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πως θα αισθάνεσαι, καθώς και στην απόδοση σου. Για την ακρίβεια, για να αξιοποιηθεί η τροφή από τον οργανισμό πρέπει να χωνευτεί και να απορροφηθούν τα συστατικά της. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περάσει χρόνος από την κατανάλωση της μέχρι την άσκηση. Ο απαιτούμενος χρόνος δε εξαρτάται από το είδος της τροφής και την ποσότητα. Για παράδειγμα, τροφές πλούσιες σε λίπος, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν.

Γενικά πάντως, έχε κατά νου ότι καλό είναι το τελευταίο γεύμα να γίνεται 3-4 ώρες πριν την άσκηση, ενώ ένα πιο ελαφρύ σνακ 1-2 ώρες πριν. Αν πάλι δεν έχεις φάει για ώρες και χρειάζεσαι λίγη ενέργεια πριν τη γυμναστική, μπορείς να φας ένα μικρό σνακ (30-60 λεπτά πριν), όπως 1 μπανάνα ή 2 κουτ. σούπας σταφίδες ή 1 γιαούρτι.

SOS: Την ώρα της άσκησης δεν πρέπει να αισθάνεσαι το αίσθημα της πείνας. Για καλύτερα αποτελέσματα λοιπόν, άκουσε το σώμα σου -ίσως χρειάζεται να πειραματιστείς με τις ώρες των γευμάτων.