Κάποιες φορές μια παλιά ετικέτα σε συλλεκτική φιάλη, μπορεί να αποτυπώνει μέσα σε λίγες γραμμές στοιχεία ιστορικής διαδρομής μα και όλη τη φιλοσοφία των Σαμίων αμπελουργών του προηγούμενου αιώνα:

«Το κρασί αυτό είναι γνήσιον προϊόν σταφυλής παρασκευασμένο από το παγκοσμίως φημισμένο Μοσχάτο Σταφύλι της Σάμου. Ηγγυημένο δε ότι δεν εμπεριέχει ούτε ίχνος σταφίδος ούτε ζακχάρεως. Είναι θαυμάσιον εις την γεύσιν και άριστο τονωτικόν, ως πραγματικό δε κρασί απολαμβάνει πανταχού την εκτίμησιν των ειδικών», αναγράφεται στην οπίσθια ετικέτα.

ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ---ΜΟΣΧΑΤΟ-ΣΑΜΟΥ-ΤΟΝΩΤΙΚΟΟΠΙΣΘΙΑ---ΜΟΣΧΑΤΟ-ΣΑΜΟΥ-ΤΟΝΩΤΙΚΟ

Η υπέροχη αυτή φιάλη, με ιδιωτική ετικέτα και εσοδείας 1925-1930, «ανακαλύφθηκε» σε παλιά κάβα από τον εκ Βουρλιωτών Σάμου παραγωγό Γεώργιο Διολέτη.

ΦΙΑΛΗ---ΜΟΣΧΑΤΟ-ΣΑΜΟΥ-ΤΟΝΩΤΙΚΟ

Πρόκειται για έναν συλλεκτικό οίνο που δημιουργήθηκε πριν καν ιδρυθεί στη Σάμο ο Οινοποιητικός της Συνεταιρισμός! Η φιάλη αυτή εκτίθεται μεταξύ άλλων συλλεκτικών οίνων στο Μουσείο Σαμιακού Οίνου της ΕΟΣΣ και αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι ότι, 86 ολόκληρα χρόνια πριν, το σαμιακό κρασί αναγραφόταν ως «παγκοσμίως φημισμένο» αλλά και «τονωτικό». Χαρακτηριστικά που διατηρεί έως και σήμερα!

MOUSEIO

Λίγα λόγια για το Μουσείο Σαμιακού Οίνου
Το Μουσείο Σαμιακού Οίνου, που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2005, είναι ένας «ζωντανός» χώρος εικονικής ιστορικής πραγματικότητας για το σαμιακό κρασί και την Ένωση Ονοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου. Αρχικά ιδιωτικό οινοποιείο και αργότερα αποθήκη και βαρελοποιείο της Ένωσης, αποτελεί ένα «ζωντανό» έκθεμα για το σαμιακό Μοσχάτο και τα κρασιά του. Ακόμα και οι μεγάλες ξύλινες δεξαμενές, εκθέματα σήμερα του μουσείου, ήταν κάποτε χρηστικές.

MOUSEIO1

Η παραδοσιακή οινοποίηση, τα εργαλεία, οι δεξαμενές της και τα όργανα χημείου, αλλά και η κατασκευή βαρελιών, ζωντανεύουν, μέσω εκθεμάτων που φτάνουν σε βάθος χρόνου τον αιώνα. Έγγραφα, βραβεία, φιάλες οίνου, φωτογραφίες και αντικείμενα γραφείου συμπληρώνουν το ιστορικό παζλ. Κορυφαίας έμπνευσης είναι η αναπαράσταση της καλλιέργειας των αμπελιών σε πεζούλες (όπως συνηθίζεται στο νησί), που απεικονίζει πως φυτρώνει και αναπτύσσεται το αμπέλι μέχρι την στιγμή του τρύγου.

Στο Μουσείο Οίνου λειτουργεί εξοπλισμένος συνεδριακός χώρος, για χρήση από την Ένωση Ονοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου ή άλλους φορείς. Ο επισκέπτης, μπορεί, τέλος, να δοκιμάσει ή και να αγοράσει τα κρασιά της ΕΟΣΣ, στο ειδικό κατάστημα του Μουσείου.

info
Περισσότερα: Ένωση Οινοπ/κών Συνεταιρισμών Σάμου, Μαλαγάρι, Σάμος, τηλ. 22730 87511, http://www.samoswine.gr/5.html