Κι εκεί που λες πως η «παράδοση» έχει τις δικές της πεπατημένες στη γεύση, ξαφνικά σε ένα μοντέρνο μενού ανακαλύπτεις και πάλι εκείνες τις μυρωδιές και τα συναισθήματα που σε ξαναγυρνούν στο χωριό και στο λαχταριστό κρέας που έφτανε στο γιορτινό τραπέζι, ψημένο σε αμπελόφυλλα.

SAMOS2

SAMOS4-KALAMARI

Κατσικάκι αργοψημένο με πουρέ ριγανάτης πατάτας σε σάλτσα από αμπελόφυλλα και φέτα-κάθε μπουκιά κι ένα επιφώνημα θαυμασμού. Μια σπονδή στις γεύσεις της Ελλάδος και παράλληλα, μια εμπνευσμένη γαστρονομική δημιουργία του βραβευμένου με αστέρι michelin Δημήτρη Δημητριάδη και του executive chef Άγγελου Μπακόπουλου. Εντάσσεται στο πλαίσιο του τρίμηνου φεστιβάλ γαστρονομίας που διοργανώνεται με επιτυχία φέτος στη Σάμο και αποτελεί ένα φιλόδοξο project σε εξέλιξη, που ήδη έχει φέρει στο νησί του Πυθαγόρα και άλλα σημαντικά ονόματα από το χώρο της γαστρονομίας, όπως ο Αθηναγόρας Κωστάκος και ο Γιώργος Στυλιανουδάκης, ενώ αναμένεται τον Σεπτέμβρη στη γενέτειρά του και ο αγαπημένος μας Ανδρέας Λαγός.

TSIPOURA

Χτίζεται με υλικά και εμπνεύσεις ένα ψηφιδωτό γεύσεων που σκιαγραφεί περίτεχνα το υπό διαμόρφωση γαστρονομικό προφίλ της Σάμου, σε συνδυασμό με εξαιρετικά τοπικά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς. «Γαστρονομία δεν είναι απλά η απόλαυση, οι διακριτές στον ουρανίσκο γεύσεις. Αποτελεί μια ενότητα ζωής και σύνθεση εκλεκτής πρώτης ύλης, άριστης γνώσης και χρήσης των σύγχρονων, τεχνολογικά εξελιγμένων τρόπων μαγειρικής, ώστε να μην «ταλαιπωρείται» η πρώτη ύλη. Όλα παίζουν ρόλο, ο συνδυασμός γεύσεων, ο συμμετρικός τρόπος παρουσίασης του πιάτου, το σέρβις, η αισθητική του χώρου, το κρασί που θα συνοδεύσει το γεύμα και το δείπνο, η διάθεσή μας…», σχολίασε ο Δημήτρης Δημητριάδης, ενώ τα χέρια του με ταχυδακτυλουργικές κινήσεις «έστηναν» σε ένα πιάτο μια ολόκληρη γευστική ιστορία: Φασόλια μαυρομάτικα, φινόκιο, ταραμάς και μια εκπληκτική σάλτσα με αχινό, που πλαισιώναν μοναδικά την μαρινέ πελαγίσια τσιπούρα με αξιοπρόσεκτη εμφάνιση και απίστευτα ντελικάτη γεύση!

Ως ορεκτικό, ένα καλαμάρι απαλό, βελουδένιο σχεδόν, ολόλευκο και λαχταριστό, μαζί με σπανάκι, κινόα και σάλτσα από μάραθο, ο οποίος αφθονεί στη Σάμο-συνδυασμός θαλασσινής αύρας με την αμεσότητα και τα αρώματα της σαμιακής γης.

SAMOS3

«Ταξιδεύουμε γαστρονομικά, συμπλέοντας αρμονικά στις γεύσεις του νησιού…» τονίζει ο εμπνευστής του φεστιβάλ Άγγελος Μπακόπουλος, με απίστευτη αγάπη στην μαγειρική τέχνη. «Το μικρόρωγο μοσχάτο σταφύλι που παράγει το εκπληκτικό σαμιώτικο κρασί, το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα βοτάνια, τα οπωροκηπευτικά και τα χόρτα της σαμιακής γης, τα ολόγλυκα τοματάκια, το πεντανόστιμο κρέας, τα πάσης φύσεως θαλασσινά αλιεύματα είναι προϊόντα που έχουν αγαπηθεί από τους νησιώτες και έχουν καταγραφεί στο γαστρονομικό χάρτη του Αιγαίου. Έχουν αξιοποιηθεί από τις παλιές νοικοκυρές και εμείς απλά τους δίνουμε μόνο μια διαφορετική, πιο εξελιγμένη μορφή-σύμφωνα με τους σύγχρονους διατροφικούς κανόνες αλλά και τις εμπνεύσεις που προκύπτουν μέσα μας, καθώς ερχόμαστε σε επαφή με όλον αυτό τον πλούτο…» συμπληρώνει, δημιουργώντας ένα επιδόρπιο που καταπλήττει τον ουρανίσκο: Άκρως απολαυστικό ρυζόγαλο με ντόπιο γάλα, στολισμένο με κομπόστα ροδάκινο και κριτσανιστό μούσλι μπισκότο, μυρωδάτο σορμπέ από βερίκοκο, αφρό λάιμ και λίγο γλυκάνισο που κάνει τη διαφορά. Η γευστική απόλαυση στη Σάμο, φαίνεται πως μπορεί να έχει παρόν αλλά και μέλλον!