Τόσο στη λευκή όσο και στη μαύρη εκδοχή του έχει την Καραϊβική μέσα του…

Το ρούμι χαρίζει την αυθεντική του γοητεία στα περίφημα κοκτέιλ μοχίτο και πινακολάδα. Θεωρείται από τα πιο δημοφιλή ποτά και στην λευκή εκδοχή του δίνει πολλές ιδέες για κοκτέιλ με τροπικά φρούτα και χυμούς. Όσο λιγότερη είναι η παλαίωση του τόσο πιο ιδανικό είναι για κοκτέιλ. Το παλαιωμένο ρούμι με το λαμπερό κεχριμπαρένιο χρώμα ξεδιπλώνει την δική του πολύπλοκη γευστική γοητεία. Πίνεται σκέτο ή με πάγο, συνοδεύει ένα καλό πούρο και είναι μέσα στο παιχνίδι της μόδας.

Τα μυστικά του ανέλαβε να μας αποκωδικοποιήσει ο Ανδρέας Ματθίδης AIWS Πρόεδρος της Πανελληνίας Ένωσης Οινοχόων και σύμβουλος εκπαίδευσης και ανάπτυξης οίνων και ποτών στην εταιρεία Καρούλιας. «Το ρούμι παράγεται σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου κυρίως όπου υπάρχει ζαχαροκάλαμο. Είναι το απόσταγμα της μελάσας  που μένει από την διαδικασία παραγωγής της ζάχαρης. Το ελαφρύ ρούμι φτιάχνεται στην Κούβα, στο Πουέρτο Ρίκο και στην Δομινικανή Δημοκρατία ενώ το βαρύ ρούμι προτιμούσαν οι Βρετανικές αποικίες» εξηγεί  ο Ανδρέας Ματθίδης και προσθέτει: «Υπάρχει κι ένας άλλος τύπος ρούμι το αγκρικόλ από καθαρό χυμό ζαχαροκάλαμου που έφτιαχναν στις γαλλικές αποικίες.
Το παλαιωμένο ρούμι παλαιώνει σε αμερικάνικα βαρέλια και παίρνει άρωμα από ξύλο και πικάντικο χαρακτήρα. Πίνεται σαν digestive σε ποτήρι τουλίπας για να αναδεικνύει τα αρώματα του από καραμέλα, ξερά φρούτα έως μπαχαρικά». Το παλαιωμένο ρούμι έχει χαράξει αναπτυξιακή πορεία αφού υπάρχει ενδιαφέρον από το καταναλωτικό κοινό. Στην αγορά κυκλοφορούν εκφράσεις εξαιρετικών παλαιωμένων ρούμι, με ισορροπημένο αλκοόλ και ωραίο μακρύ τελείωμα.