Στην Κω, το οινοποιείο Τριανταφυλλοπούλου αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τους αμπελώνες στο Ασφένδιο, δίνοντας την πρώτη ύλη για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών που έχουν βάλει το νησί στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Επικεφαλής η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, Γενική γραμματέας του ΣΕΟ, Πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιών και Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΔΟΑΟ.

triantafullou

Πόσο έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια η οινοπαραγωγή στα νησιά του Αιγαίου;
Η καλλιέργεια του αμπελιού και η παραγωγή ξεχωριστών και ποιοτικών κρασιών στα νησιά του Αιγαίου ξεκινάει από την αρχαιότητα. Είναι τομέας που έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομική αλλά και την πολιτιστική τους ιστορία. Σήμερα γίνεται προσπάθεια επίλυσης των διαρθρωτικών προβλημάτων με συντονισμένα βήματα έρευνας και υλοποίησης σχεδιασμού με συμμάχους τους Περιφερειάρχες του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, οι οποίοι στηρίζουν ένθερμα όλη τη διαδικασία είτε αφορά την παραγωγή είτε την προβολή και προώθηση.

trriantafullou1

Ποιες είναι οι προσπάθειες που γίνονται για την ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών αμπέλου του Αιγαίου;
Οι γηγενείς ποικιλίες του Αιγαίου είναι η πολύτιμη κληρονομιά μας. Θα πρέπει οι ίδιοι οι παραγωγοί να τις προστατεύουν γιατί είναι η προίκα τους για τη διαφοροποίηση. Είναι το όπλο τους για να δείξουν στο καταναλωτικό κοινό τις δυνατότητες που έχει ο αμπελώνας του Αιγαίου και το κρασί μας, που ταξιδεύουν πια σε όλο τον κόσμο και μεταφέρουν τον πλούτο του οικοσυστήματος των νησιών μας. Διαθρωτικά προβλήματα υπάρχουν και έχουν καταγραφεί, όπως μικρός κλήρος και γερασμένος αμπελώνας. Υπάρχει όμως και η θέληση να βρεθεί λύση με συντονισμό προσπαθειών όλων των φορέων για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και να συνεχιστεί επιτυχημένα η πορεία στο μέλλον με προοπτικές ανάπτυξης.

triantafullou2

Με αφορμή το γεγονός ότι το Αιγαίο συγκεντρώνει το μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον, γίνεται προσπάθεια να κερδίσει ο οινοτουρισμός και να προβληθούν τα κρασιά;
Πρόσφατα θεσμοθετήθηκε ο οινοτουρισμός που ήταν πάγιο αίτημα του κλάδου. Οι προδιαγραφές για τον ορισμό των επισκέψιμων οινοποιείων καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Σαν θεματικός τομέας τουρισμού επηρεάζει την τοπική οικονομία είτε στο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου είτε συνδυάζεται με δράσεις εμπειρίας και άλλες μορφές ειδικού τουρισμού, αυξάνει την απασχόληση και ενισχύει τις οικονομίες των νησιών μας. Οι δυνατότητες ανάπτυξής του στο Αιγαίο είναι πολλές και σε συνδυασμό με τον πολιτισμό και την τοπική γαστρονομία του κάθε νησιού προσδίδουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και συμβάλουν τελικά στην προβολή του κρασιού. Ένα οινικό ταξίδι περιλαμβάνει και το ταξίδι στην ιστορία, τον πολιτισμό, την κουλτούρα, την αρχιτεκτονική του τοπίου. Το στοίχημα με τον τουρισμό είναι πως θα μπορέσουμε να τον συνδέσουμε με την τοπική αγροτική παραγωγή, τα τοπικά προϊόντα, τις τοπικές συνταγές και να διαμορφώσουμε γαστρονομική κουλτούρα. Να γίνουμε προορισμός επιλογής με αναφορά στη τοπική μας γαστρονομία και αυτό είναι υπόθεση της συνεργασίας όλων, παραγωγών και θεσμικών φορέων.

triantafullou1

triantafullou3

Θεωρείτε ότι οι ξένοι επισκέπτες του Αιγαίου παίρνουν καλή αίσθηση της σύγχρονης εικόνας του ελληνικού κρασιού ή παρασύρονται σε εύκολες λύσεις;
Μπορούμε να δώσουμε αυτή την αίσθηση αλλά στην πράξη δεν γίνεται. Έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε στα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας επώνυμο ελληνικό κρασί και να γίνουν οι επισκέπτες μας δυνητικά οι καλύτεροι πρεσβευτές του. Και θα ήταν χρήσιμο αυτή τη δυνατότητα να την αξιοποιήσουμε σωστά. Αν οι επισκέπτες μας έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν στις σωστές συνθήκες το κρασί μας αυτό θα λειτουργήσει σαν μέσο διαφήμισης. Η σήμανση στη προέλευση του χύμα κρασιού στους καταλόγους των εστιατορίων είναι υποχρεωτική, ενημερώνει τους καταναλωτές κατάλληλα για την επιλογή τους και πρέπει να είναι σαφής και ακριβής. Η γαστρονομία ως μέρος του τουριστικού προϊόντος είναι τάση και εμείς οφείλουμε να συμπεριλάβουμε το επώνυμο ελληνικό κρασί που τις προσδίδει συντριπτικό πλεονέκτημα. Να είμαστε ειλικρινείς σε αυτό που προσφέρουμε και να αφήνουμε στον επισκέπτη την ελευθερία της επιλογής.

info
http://koswinery.gr/el/home-gr/

Δείτε επίσης
Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη: Η νέα γενιά