Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη στη Δράμα και το Οινότρια Γη στο Καπανδρίτι έχουν συντελέσει στην αναβάθμιση της εικόνας του ελληνικού κρασιού, χάρη στη δημιουργική διάθεση που διακατέχει τους ανθρώπους του και το μόχθο τους. Ο εμπνευστής Κώστας Λαζαρίδης, με τη μακρά και επιτυχημένη παρουσία στο χώρο του κρασιού, μπορεί να καμαρώνει την επόμενη γενιά της οικογένειάς του που βρίσκεται εδώ για να συνεχίσει τις προσπάθειές του και να κυνηγήσει το δικό της όραμα στο χώρο του κρασιού.

Ποια είναι η πρόκληση να συνεχίσεις μια τόσο μεγάλη οικογενειακή παράδοση στο χώρο του κρασιού;
Σίγουρα είναι μεγάλη ευθύνη το να είσαι συνεχιστής ενός οινοποιείου που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική οινική ιστορία. Θα έλεγα ότι η πρόκληση είναι διπλή. Θα πρέπει εγώ και ο αδελφός μου να συνεχίσουμε αυτό που ξεκίνησε ο πατέρας μας πριν από 35 χρόνια, αναδεικνύοντας τη Δράμα ως οινοπαραγωγική περιοχή εκμεταλλευόμενοι τις σταθερές βάσεις του Κτήματος και το μεγάλο εύρος δυνατοτήτων που μας προσφέρει η περιοχή με την ποικιλομορφία των εδαφών και των μικροκλιμάτων. Ωστόσο, οφείλουμε να βάλουμε και τη δική μας σφραγίδα.

ktima-kosta-lazaridi

Ποιο είναι το όραμα της νέας γενιάς της οικογένειας Κώστα Λαζαρίδη; Ποιοι είναι οι στόχοι σου και οι επιδιώξεις σου;
Μαζί με τον αδελφό μου τον Γεράσιμο θέλουμε να δούμε το Κτήμα να εξελίσσεται και να ανανεώνεται, να είναι πρωτοπόρο. Όχι απλά να ακολουθεί αλλά να δημιουργεί τάσεις. Να αφουγκραζόμαστε την αγορά και τις ανάγκες της, αλλά και τη γη, τον τόπο μας και όσα μπορεί να μας δώσει. Προσωπικά, ως νέος οινολόγος έχω την τύχη να δουλεύω δίπλα σε εξαιρετικούς συνεργάτες. Τόσο οι δικοί μας οινολόγοι όσο και οι σύμβουλοι μας αποτελούν για μένα μια μεγάλη πηγή γνώσης και εμπειρίας. Πάνω σε αυτήν τη βάση θέλω να δουλέψω ώστε να μπορέσω να πραγματοποιήσω το όραμά μας.

Πώς εξελίσσεται η φετινή χρονιά σε σχέση με την προηγούμενη; Τι παράγοντες την επηρέασαν;
Από πλευράς τρύγου είμαστε σχεδόν στο τέλος και απ’ ό,τι φαίνεται θα έχουμε ακόμη μια πολύ καλή χρονιά. Η υγιεινή των σταφυλιών είναι άψογη και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους ,σε πολύ υψηλό επίπεδο, χάρη στην ομαλή πορεία ωρίμανσης, με ήπιες ως επί το πλείστον θερμοκρασίες, και στην απουσία βροχοπτώσεων. Φέτος, επίσης, έχουμε και την πρώτη κανονική παραγωγή από τους ορεινούς αμπελώνες του Καταφύτου, ένα πρώτο δείγμα των οποίων είχαμε πέρυσι με το Domaine Costa Lazaridi Malagouzia. Εμπορικά η χρονιά πάει εξαιρετικά, αποτέλεσμα τόσο της πολύ καλής εξαγωγικής πορείας όλων των προϊόντων όσο και της αύξησης ζήτησης στην ελληνική αγορά.

George-Lazaridis-2

Πριν από 2 χρόνια περίπου προχωρήσατε σε ανανέωση της εικόνας των περισσότερων προϊόντων σας με ετικέτες πιο σύγχρονες. Πώς λειτούργησε στην αγορά η κίνηση αυτή;
Το να αλλάξουμε την εικόνα των προϊόντων ήταν μια δύσκολη διαδικασία ειδικά σε ιστορικά κρασιά όπως ο Αμέθυστος. Παρ’ όλα αυτά η προσπάθεια απέδωσε πολλαπλά. Η νέα, σύγχρονη εικόνα αντικατοπτρίζει καλύτερα τη φιλοσοφία μας στην παραγωγή με τη συνεχή εξέλιξη και εφαρμογή νέων τεχνικών και τεχνολογιών σε όλα τα στάδια. Έκανε γνωστές τις οικογένειες των κρασιών μας σε νεότερα καταναλωτικά κοινά και, ειδικά στις αγορές του εξωτερικού, εμφανίστηκαν πιο σύγχρονες με τις λιτές και καθαρές γραμμές που τις χαρακτηρίζουν. Ήταν και αυτός ένας παράγοντας που οδήγησε στην καλύτερη πορεία των πωλήσεων.

Ποια είναι τα σχέδια σας στα πεδία του μάρκετινγκ και της ανάπτυξης νέων προϊόντων; Πιστεύετε ότι η περίοδος αυτή προσφέρεται για αμυντικές ή επιθετικές κινήσεις;
Στο Κτήμα δεν επαναπαυόμαστε. Όπως φαίνεται, άλλωστε, από τα προϊόντα μας συνεχώς δοκιμάζουμε τις δυνάμεις μας. Αυτό μπορεί να αφορά νέα αμπελοτόπια όπως το Κατάφυτο, νέες ποικιλίες, διαφορετικές οινοποιήσεις όπως το Domaine Costa Lazaridi Merlot πρόσφατα, ακόμα και τελείως διαφορετικά προϊόντα όπως τα βαλσαμικά ξίδια Botanico πριν από μερικά χρόνια. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι χρειάζεται να γίνονται συνεχώς κινήσεις προς τα μπρος και ένα μείγμα τόλμης και προσοχής, ώστε να υπάρχει ισορροπία, όπως ακριβώς σε ένα καλό κρασί.

Δείτε επίσης
Ο Ροδίτης του Άγγελου Ρούβαλη

Η Λημνιώνα της Ιωάννας Τσιλιλή

Όταν η Σεμέλη συνάντησε τον Δία…