Δοκιμάζουμε και επιλέγουμε κρασιά που συνοδεύουν ιδανικά τα οικογενειακά τραπέζια ή γίνονται δώρα, για να προσφέρετε σε καλέσματα. Αυτή τη φορά, επιλέγουμε 6 εκλεκτά ελληνικά κρασιά, για να υποδεχθούμε ιδανικά το καλοκαίρι.

DSC_0272_HR

Σαββατιανό 2017, Οινοποιία Σώκου
Οίνος λευκός ξηρός, ΠΓΕ Στερεά Ελλάδα
Όταν κρασιά με άριστο value είναι το ζητούμενο, τότε το όνομα της οινοποιίας Σώκου είναι το πρώτο που έρχεται στο μυαλό. Όμως την πλέον εξωγήινη τιμή προσφέρει το Σαββατιανό, που προέρχεται από τον αμπελώνα του Κιθαιρώνα. Το υψόμετρο των 400 μέτρων σε συνδυασμό με τον βόρειο προσανατολισμό και τα αργιλοασβεστώδη εδάφη προσφέρουν δροσιά χωρίς να αφαιρούν το παραμικρό στους τομείς πάχος και συμπύκνωση. Προσθέστε εδώ τα αρώματα γιασεμιού, μελιού και ροδάκινου και θα βρεθείτε μπροστά σε μια πραγματική οινική κλοπή!
Ενδεικτική τιμή στο ράφι: περίπου 5€.

SW2017-Photo_Strofilia_Rose

Στροφιλιά Ροζέ 2017, Στροφιλιά Ι.Κ.Ε.
Οίνος ροζέ ξηρός, ΠΓΕ Πελοπόννησος
Με ένα γερό face-lifting στις ετικέτες του -και όχι μόνο-, το ιστορικό οινοποιείο της Στροφιλιάς, μετά το διαζύγιό του από το Κατώγι Αβέρωφ βάζει καινούριους, υψηλότερους στόχους. Το Στροφιλιά ροζέ του 2017, που πατάει στο ζευγάρι Αγιωργίτικο – Cabernet Sauvignon, ανήκει σαφώς στην κατηγορία των ελληνικών ροζέ «φαγητού». Το χρώμα του είναι βαθύ τριανταφυλλένιο, λαμπερό και η μύτη του ελκυστική, με περάσματα φραγκοστάφυλων, καραμέλας βουτύρου, φύλλων μέντας και πράσινης πιπεριάς. Στο στόμα η αξιοπρόσεχτη ζωντάνια συνδυάζεται με καλή δομή, πλούτο και φρούτο, ενώ στο επίμονο τελείωμα επανέρχονται τα κόκκινα φρούτα.
Ενδεικτική τιμή στο ράφι: περίπου 6,50€.

IMG_8214

Ριζίτης Ερυθρός 2016, Οινοποιείο Ντουράκη
Οίνος ερυθρός ξηρός
Αν και δανείζεται το όνομά του από τους σκληροτράχηλους αντάρτες των κρητικών βουνών, το Ριζίτης Ερυθρό δεν είναι διόλου άγριο. Ίσα – ίσα που αυτό το οινοποιημένο σε δεξαμενή κρασί είναι ιδιαίτερα ήπιο, απόρροια της ανάμειξης δύο μαλακών ποικιλιών, του Merlot και του Grenache Rouge. Το αξιόλογο οινοποιείο των Χανίων βάζει στη φιάλη αρώματα πετροκέρασου, πιπεριού και θυμαριού, μαζί με ελαφρύ και γλυκόπιοτο στόμα. Μάλιστα η δροσιά του και η έλλειψη στυφάδας επιτρέπει καλοκαιρινή κατανάλωση σε κρύες θερμοκρασίες (12-13οC).
Ενδεικτική τιμή στο ράφι: περίπου 5€.

IMG_1847

ΣΚΥΤΑΛΗ 2016, Οινοποιείο Χατζηδάκη
Οίνος λευκός, ξηρός, ΠΟΠ Σαντορίνη
Τούτη η ετικέτα κουβαλά ένα βαρύ συναισθηματικό φορτίο, καθώς οινοποιήθηκε από τον Χαρίδημο Χατζηδάκη, τον χαρισματικό οινοποιό της Σαντορίνης, που «έφυγε» πέρσι τον Αύγουστο, αλλά εμφιαλώθηκε, ύστερα από 12μηνη παραμονή στις οινολάσπες, από τα παιδιά και τους συνεργάτες του. Πέρα από το βαρύ συναισθηματικό φορτίο και τους συμβολισμούς, που κουβαλά αυτή η ετικέτα, ντύνει, χωρίς αμφιβολία, ένα σπουδαίο κρασί. Το επιβεβαιώνουν το λαμπερό χρυσόξανθο χρώμα και το σύνθετο μπουκέτο του, με τα αρώματα του λεμονιού, του χαμομηλιού και του γιασεμιού να συναντιόνται με τον αχνό της βρεγμένης πέτρας και την αύρα του ιωδίου. Κυρίως όμως η απίστευτη αίσθηση ισορροπίας που προσφέρει στο στόμα, με την οξύτητα ντυμένη με ώριμο φρούτο και την αλκοόλη να χαρίζει όγκο, χωρίς να γίνεται αντιληπτή. Και βέβαια το εξαιρετικά μακρύ και θερμό τελείωμα.

PAROS-WHITE

Πάρος 2017, Οινοποιείο Μωραΐτη
Οίνος Λευκός Ξηρός, ΠΟΠ Πάρος
Ένα κρασί τόσο ανέμελο όσο ο τόπος προέλευσής του, αλλά και τόσο σοβαρό ώστε να αποτελεί ορόσημο για τη σημαντική ΠΟΠ Πάρος. Προερχόμενο από παραθαλάσσιους αμπελώνες που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του νησιού, συνδυάζει την ορυκτότητα του Ασύρτικου με το σκέρτσο της Μαλαγουζιάς και το νεύρο του Ροδίτη. Υπεύθυνη γι’ αυτό το ελαφρύ αλλά γεμάτο χαρακτήρα κρασί η ποικιλία Μονεμβασιά, που στα ικανά χέρια της οικογένειας Μωραΐτη μεταμορφώνεται σε ένα εξαιρετικό δείγμα της μοναδικότητας των γηγενών σταφυλιών της χώρας.
Ενδεικτική τιμή στο ράφι: περίπου 10€.

Zaharias_Sklava-photoedited

ΣΚΛΑΒΑ 2017, Οινοποιείο Ζαχαριά
Οίνος λευκός, ξηρός, Ποικιλιακός οίνος
Η Σκλάβα, παλιά λευκή ποικιλία σταφυλιού της Αργολίδας και της Κορινθίας, εν πολλοίς, χρωστάει την επιβίωσή της στον νεμεάτη γεωπόνο Ηλία Ζαχαριά, ο οποίος σήμερα διαθέτει και τον μοναδικό ενιαίο αμπελώνα, φυτεμένο αμιγώς με αυτήν. Από τούτο τον αμπελώνα έρχεται και το κρασί της δοκιμής μας, με το λαμπερό κιτρινόξανθο χρώμα και την πολύ εκφραστική μύτη, που παραπέμπει σε λεμονανθούς, ξύσμα πορτοκαλιού και τσάι, μαζί με μια λεπτή νότα ορυκτών. Λιγότερο εντυπωσιακό στο στόμα, υστερεί ελαφρά σε όγκο, χωρίς να πάψει να είναι ευχάριστο, χάρη στον καλό συνδυασμό οξύτητας και φρούτου.
Ενδεικτική τιμή στο ράφι: περίπου 7,50€.