Ρετσίνα, το ξεχωριστό κρασί που έχει υφάνει την ιστορία του με την Ελλάδα. Κάθε γουλιά από δροσερή ρετσίνα ψιθυρίζει στο στόμα σου ιστορίες και παραδόσεις του τόπου μας.

Άρωμα πεύκου, ταβέρνες με βαρέλια, σοκάκια πλακιώτικα που μοσχοβολούν γιασεμί. Εικόνες που ξεδιπλώνουν με απόλυτη ειλικρίνεια την βαθιά ελληνική καταγωγή του ρητινίτη οίνου που από το πείσμα του υπάρχει πάνω από τα 4.200 χρόνια. Γεννήθηκε στις πευκόφυτες περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας. Το πεύκο, το ιερό δέντρο του Διονύσου, χάρισε την ρητίνη του στο κρασί. Μοναδική η ελληνικότητα της δημιουργίας της ρετσίνας που η ρίζες της φθάνουν στην αρχαιότητα όταν στην προσπάθεια να διατηρήσουν την ποιότητα του κρασιού που φυλάκιζαν στους αμφορείς είχαν την ιδέα να τους σφραγίζουν με ρετσίνι πεύκου ώστε να μην εισχωρεί ο αέρας και ξινίζει το κρασί. Μέρος της ρητίνης διέρρεε στο κρασί χαρίζοντας του ιδιαίτερο άρωμα και γεύση.

Ρετσίνα, ένα κρασί με «Ονομασία κατά παράδοση»

Τα χρόνια κύλησαν και η οινοποίηση γινόταν σε βαρέλια με την προσθήκη της φυτικής ρητίνης πεύκου, του είδους Pinus Hallepensis, κατά τη διάρκεια της ζύμωσης που στην συνέχεια απομάκρυναν ώστε να μείνει στο κρασί το ιδιαίτερο άρωμα και η γεύση. Η βασική ποικιλία αμπέλου για την παραγωγή ρετσίνας ήταν το σαββατιανό κι αργότερα ο ροδίτης. Η ρετσίνα είναι ένα κρασί με λαϊκό και ειλικρινή χαρακτήρα συνδεδεμένη με το βαρέλι και το χύμα κρασί που εξελίχτηκε σε ένα από τα δημοφιλέστερα ελληνικά ποτά. Η πικάντικη αίσθηση στην γεύση και η δροσιστική επίγευση γοήτευσε και τους τουρίστες που την συνέδεσαν με την χώρα που την γέννησε και την έκαναν γνωστή στα πέρατα του κόσμου. Έτσι, η ρετσίνα έγινε κρασί με «Ονομασία κατά παράδοση» και μπορεί να παραχθεί μόνο στην Ελλάδα. Η γεύση της την κάνει ιδανικό σύντροφο στο ελληνικό τραπέζι με τους άναρχους μεζέδες και έρρεε άφθονα στις ταβέρνες μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα. Είναι η εποχή που η ρετσίνα παράγεται με κακή πρώτη ύλη, αποκτά ελαττώματα και την …ρετσινιά για την χαμηλή ποιότητα της.

Μια νέα εποχή έχει ξεκινήσει για τη ρετσίνα…

Με αποφασιστικά βήματα τα τελευταία χρόνια η συστηματική προσπάθεια κάποιων οινοπαραγωγών πέτυχε την ολική επαναφορά της ρετσίνας στο ελληνικό οινικό προσκήνιο αλλά και την διεθνή αναγνώριση της. Όσο για τους συνδυασμούς της «η ρετσίνα είναι ίσως ο μόνος οίνος που μπορεί να αντέξει τους πολυποίκιλους συνδυασμούς, που συνήθως σερβίρονται συγχρόνως στο ελληνικό τραπέζι». Άλλωστε είναι το κρασί που μπορεί να κάνει ιδανικό γάμο με τηγανητά μικρά ψάρια, σουβλάκι, τζατζίκι, λαδερά κατσαρόλας αλλά και με φέτα ψητή. Οι πιο τολμηροί μπορούν να τη δοκιμάσουν ακόμη και με sushi!