Η ποικιλία Μαυροτράγανο έγινε ιδιαίτερα γνωστή τα τελευταία χρόνια και πλέον, κάνει καριέρα και στο εξωτερικό. Δείτε 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε γι αυτήν.

Είναι ερυθρή ποικιλία με μεγάλη δυναμική. Τη συναντάμε κυρίως στις Κυκλάδες, και ιδιαίτερα στη Σαντορίνη, και παράγει πληθωρικά ερυθρά κρασιά.

1. Πρόκειται για μια ερυθρή ποικιλία που χαρακτηρίζεται από τραγανή σάρκα και το έντονο σκούρο χρώμα.

2. Καλλιεργείται κυρίως στη Σαντορίνη και Τήνο και ελάχιστα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

3. Μέχρι πριν μια δεκαετία τη χρησιμοποιούσαν σε συνδυασμό με άλλες ποικιλίες για την παραγωγή γλυκών κρασιών, μέχρι που ανακάλυψαν τις πραγματικές του δυνατότητες και δειλά δειλά άρχισαν οι πρώτες μονοποικιλιακές εμφιαλώσεις.

4. Σήμερα, το Μαυροτράγανο θεωρείται μια από τις καλύτερες ερυθρές ελληνικές ποικιλίες και παράγει κρασιά με εξαιρετικό χαρακτήρα που διακρίνονται από αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, γλυκόριζας, καφέ, σοκολάτας και γλυκών μπαχαρικών.

5. Στον ουρανίσκο είναι συνήθως πληθωρικό, με αρκετές τανίνες που χρειάζονται είτε τεχνική είτε χρόνο για να μαλακώσουν.

Δείτε επίσης
12 κανόνες για καλό ταίριασμα κρασιού και φαγητού