Η Καθαρά Δευτέρα ανοίγει τη Σαρακοστή με τον πιο νόστιμο τρόπο, αφού πάντα συνδυάζεται με ένα πλούσιο σε μεζέδες τραπέζι. Με τι ποτό συνοδεύεται ο κάθε μεζές όμως, ούζο, τσίπουρο ή κρασί;

Η Καθαρά Δευτέρα δε θέλει επισημότητες, είναι χαλαρή συνεύρεση και φιλικές κουβέντες, με την καλή διάθεση της παρέας να ενισχύεται από το τσιμπολόγημα των σαρακοστιανών μεζέδων, που γεμίζουν το τραπέζι σε συνδυασμούς κλασικούς ή ανατρεπτικούς, ανάλογα με τη φαντασία και τα προϊόντα του κάθε τόπου. Όρεξη να έχεις να δοκιμάζεις! Βέβαια, οι γεύσεις που προσγειώνονται στο τραπέζι αναζητούν και το ποτό που θα ακομπανιάρει όλο το πακέτο της χαράς. Οι περισσότεροι επιλέγουμε ανάμεσα στα 3 κλασικά κι αγαπημένα -ούζο, τσίπουρο και κρασί. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα ιδανικά “παντρέματα”.

mezedes3

Ούζο, το αγαπημένο των θαλασσινών
Με το ευχάριστο άρωμα του, χάρη στα αιθέρια έλαια των σπόρων του γλυκάνισου, του άνισου και του μάραθου που περιέχει, το ούζο πρωταγωνιστεί σε ένα τραπέζι με θαλασσινά, όπως το σαρακοστιανό. Με λίγο νερό ή πάγο τα αιθέρια έλαια δίνουν το γνωστό γαλάκτωμα στο ποτήρι και το άρωμα τους ελευθερώνεται πλημμυρίζοντας τις αισθήσεις.

Το μαστιχωτό χταποδάκι, που βγαίνει μοσχοβολιστό από τα κάρβουνα αναζητά το ουζάκι, το ίδιο και τα όστρακα- κυδώνια, φούσκες, καλόγνωμες, μύδια, χτένια, γυαλιστερές-, καθώς και οι ψητές γαρίδες και καραβίδες με χοντρό αλάτι. Η πασπαλισμένη με μπόλικο σουσάμι λαγάνα πάλι, βουτάει χωρίς ενδοιασμούς στην ξινούτσικη αυθεντική ταραμοσαλάτα, που συνοδεύεται με τηγανητές αγκινάρες και δίνει το έναυσμα για να τσουγκρίσουμε τα ψηλόλιγνα ποτήρια με το ούζο, ενώ οι ταραμοκεφτέδες, το αυγοτάραχο Μεσολογγίου και η τσιροσαλάτα με μπόλικο άνηθο μπλέκουν ηδονικά με τα γλυκανισάτα αρώματα του ποτού.

tsipouro

Τσίπουρο, ένα απόσταγμα παντός καιρού
Τα γιαλαντζί ντολμαδάκια, τα “ψεύτικα” που μόνο ψεύτικα δεν είναι δηλαδή, με το ρύζι, τα άφθονα αρωματικά και το κρεμμυδάκι τους, αλλά και τα τραγανά τουρσιά κάθε είδους, οι βολβοί, οι καυτερές πιπεριές, τα παστά ή καπνιστά ψαρικά, οι οφτές πατάτες και τα ψητά μανιτάρια ταιριάζουν πολύ με το τσίπουρο. Οι πικάντικες γεύσεις θα σβήσουν δίπλα του την κάψα τους, μια και το τσίπουρο είναι ένα ποτό που ο υψηλός αλκοολικός τίτλος του αντιμετωπίζει με άνεση τις δυνατές γεύσεις. Τώρα αν προτιμάς το τσίπουρο με γλυκάνισο ή χωρίς, αυτό είναι θέμα γούστου. Σημείωσε πάντως, ότι όπως πολλοί ισχυρίζονται το γλυκανισάτο τσίπουρο διεγείρει την όρεξη και βοηθάει στην χώνεψη.

taramosalata

Ποια είναι η θέση του κρασιού στο τραπέζι με τα νηστίσιμα;
Η κλασσική προσέγγιση “παντρέματος” κρασιού και φαγητού βασίζεται στην αρχή ότι συνδυάζουμε ένα κρασί με ένα συγκεκριμένο φαγητό. Έτσι, συνήθως αρχίζουμε με το ορεκτικό και ένα λευκό κρασί, ακολουθεί το κυρίως πιάτο που αν είναι κρέας το ταιριάζουμε τις πιο πολλές φορές με ένα ερυθρό κρασί και στο τέλος, με το επιδόρπιο, επιλέγουμε ένα γλυκό κρασί. Στο τραπέζι της Σαρακοστής, όμως, παίρνουν θέση πολλά και διαφορετικά πιάτα, γεύσεις άναρχες, πράγμα που κάνει δύσκολη την επιλογή οινικού συντρόφου. Γι αυτό επιλέγονται ποτά με πολύ δυνατή γεύση, που αντιμετωπίσουν τις δυνατές γευστικές εντάσεις, αλλά και “ξεπλένουν” το στόμα μας από την προηγούμενη γεύση προετοιμάζοντας το να δεχθεί την επόμενη μπουκιά.

krasi-zymarika

Αν είσαι αμετανόητος φίλος του κρασιού, σημείωσε ότι το κρασί-μπαλαντέρ για όλους τους μεζέδες είναι η ρετσίνα, που αντέχει την αναρχία του πολυσυλλεκτικού ελληνικού τραπεζιού. Για πιο εξειδικευμένα ταιριάσματα, πάλι:
* Τα οστρακοειδή και τα ψητά ψάρια ταιριάζουν με κρασιά με σχετικά γεμάτο σώμα και ευχάριστη οξύτητα, όπως είναι αυτά της Σαντορίνης από την ποικιλία Ασύρτικο ή ένα Chardonnay.
* Ένας “πολύτιμος” μεζές όπως είναι το καπνιστό χέλι με την απολαυστική και βουτυράτη υφή, αναζητά την οξύτητα από ένα κρασί Viognier περασμένο από βαρέλι.
* Μαυρομάτικα φασόλια φτιαγμένα σαλάτα και συνδυασμένα με πλοκάμια χταποδιού σοταρισμένα με κρεμμύδι και σβησμένα με κρασί, συνοδεύονται ιδανικά με ένα ροζέ κρασί από το Αμύνταιο και τη χαρισματική ποικιλία Ξινόμαυρο.
* Τη θαλασσινή αλμύρα της σουπιάς, που δένει με τα άγρια χόρτα της άνοιξης, σιγοντάρει ένα λευκό κρασί από την κρητική ποικιλία Βηλάνα.
* Οι σαρδέλες ζητούν δίπλα τους ένα κρασί με νεύρο και όγκο, όπως ένα λευκό ξηρό κρασί από την ποικιλία Σαββατιανό.
* Μια σαλάτα με πράσινα φασολάκια, κολοκυθάκια και σπαράγγια ταιριάζει πολύ με μια ζωηρή Μαλαγουζιά.
* Και για τον παραδοσιακό χαλβά; Θα τον συνοδέψουμε με ένα παλαιωμένο γλυκό κρασί Βινσάντο και όσο για τα γλυκά κουταλιού κατάλληλος οινικός συνοδός είναι ένα γλυκό κρασί από την ποικιλία Μοσχάτο.