Δεν υπάρχει καλύτερο για τις καλοκαιρινές μαζώξεις από το ουζάκι, που βέβαια δεν σερβίρεται ποτέ μόνο του. Εδώ, λοιπόν, εκτός από όσα αξίζει να ξέρεις για το αγαπημένο σου απόσταγμα, θα δεις και τα καλύτερα μεζεδάκια για να το συνοδεύσεις, αλλά και νοστιμιές που φτιάξαμε με ούζο.

ouzo2

Σε ελεύθερη “μετάφραση” το ούζο είναι το απόσταγμα της ελληνικής ζωής με την πολύ οικεία, γλυκιά μυρωδιά και γεύση, που ξέρει να ανασύρει μνήμες και να σου ανοίγει την όρεξη για βόλτες στην παραλία με αγαπημένα μεζεδάκια και εξομολογήσεις… Είναι η αρμύρα και το άρωμα της θάλασσας αναμειγμένα με τους σπόρους της ελληνικής γης, που του επιτρέπουν να καταχωρηθεί βαθιά μέσα μας ως το πλέον ελληνικό, ευκολόπιοτο και μερακλίδικο ποτό.

Πώς & που παρασκευάζεται
Τα βασικά συστατικά για την παρασκευή ούζου είναι δύο: η αλκοόλη και οι αρωματικοί σπόροι, ενώ υπάρχουν δύο τύποι ούζου. Ο πρώτος περιέχει καθαρή αλκοόλη (96% vol) γεωργικής προέλευσης (π.χ. από την απόσταξη σιτηρών, σταφίδας και κυρίως μελάσας) με προσθήκη αρωματικών βοτάνων με κυρίαρχο τον γλυκάνισο και στη συνέχεια, µάραθο, µαστίχα, αστεροειδή άνισο, µοσχοκάρυδο, κανέλα κ.ά. Η παρασκευή του γίνεται στους παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες με το προϊόν να αποστάζεται αργά-αργά και προσεκτικά, με συνεχείς ελέγχους και δοκιμές. Το ούζο αυτό θεωρείται ιδιαίτερα αρωματικό και ποιοτικό και αναγράφεται στην ετικέτα η ένδειξη «από απόσταξη 100%».
Υπάρχει όμως και το ούζο που περιέχει καθαρό απόσταγμα ούζου σε ποσοστό τουλάχιστον 20% (είναι το κατώτερο όριο που προβλέπει ο νόμος). Το υπόλοιπο 80% του ποτού περιέχει αλκοόλη, νερό και αρώματα, με κυρίαρχο την ανηθόλη -το αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου- ή και ζάχαρη. Το ούζο αυτό, λοιπόν, είναι προϊόν ανάμιξης συστατικών.
Τα πιο φημισμένα ούζα μάς έρχονται από τη Μυτιλήνη, αλλά και από πολλές άλλες γωνιές της Ελλάδας όπως ο Τύρναβος, ο Βόλος, η Λάρισα, η Καλαμάτα και η Πάρος.

ouzo1

Ούζο και σιλουέτα
Το καλοκαίρι ζητάει το ουζάκι του, αλλά είναι και η εποχή που προσέχουμε πολύ τη γραμμή μας. Να ξέρεις λοιπόν, ότι 1 ποτηράκι ούζο έχει 120-150 θερμίδες περίπου, με τις θερμίδες να εξαρτώνται από τους αλκοολικούς βαθμούς του αποστάγματος, οπότε όσο υψηλότεροι οι βαθμοί τόσο περισσότερες οι θερμίδες. Σημείωσε ωστόσο, ότι η γραμμή σου διατρέχει μεγαλύτερο “κίνδυνο” από τους δεκάδες μεζέδες που συνοδεύουν το ούζο, παρά από το απόσταγμα το ίδιο.

ouzo3

Πώς πίνεται
Το ούζο σερβίρεται σε μικρά ή ψηλά ποτήρια. Για τους δυνατούς πότες πίνεται σκέτο, για τους περισσότερους με πάγο ή παγωμένο νεράκι που θα το θολώσει και θα το βοηθήσει να απελευθερώσει καλύτερα τα αρώματά του.

Tip: Για να πιεις το ούζο και να μη σε πιει, ρίξε στο ποτήρι πρώτα ούζο, μετά νερό και στο τέλος τον πάγο!

Οι συνοδοί του
Η τελετουργία του ούζου προϋποθέτει καλή παρέα και εκλεκτά μεζεδάκια, δηλαδή από μια απλή ντοματούλα κομμένη γαρίφαλο, τουρσιά και διάφορα τυριά, μέχρι αλίπαστα, θαλασσινά και τηγανητά ψαράκια!

Δώρο 5 συνταγές για ουζομεζέδες:

Δύο ουζομεζέδες
Σαγανάκι γαρίδες με κεφαλοτύρι
Ταραμοκεφτέδες
Αρωματικοί κολοκυθοκεφτέδες με δύο τυριά
Πιπεροσαλάτα και γαύρος μαρινάτος

To ούζο στην κατσαρόλα
Το ουζάκι δεν πίνεται απλώς. Σε guest star εμφάνιση “μεθάει” φαγητά στην κατσαρόλα, αποτελεί βάση για δροσιστικά κοκτέιλ σε συνδυασμό με χυμούς φρούτων, λαχανικών και λικέρ, αλλά και αρωματίζει διάφορα γλυκά! Πάρε μια γεύση με 5 ξεχωριστές, ουζάτες συνταγές:

Ουζάτο σαγανάκι γαρίδας
Ριζότο ουζάτο με σπανάκι λιαστή ντομάτα και κεφαλογραβιέρα
Mακαρονάδα με τόνο και ούζο
Αλάσκα με παγωτό γιαούρτι και τραγανό τσουρέκι
Σορμπέ λεμονιού και ούζου