Δεν υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα που να μπορούν να μετρήσουν πάνω από 120 χρόνια ύπαρξης. Όταν μάλιστα αυτή η επιχειρηματική μακροημέρευση συνοδεύεται από την παραγωγή προϊόντων που άντεξαν το πέρασμα του χρόνου και έμειναν αναλλοίωτα, τότε ίσως η «Ποτοποιία Ισίδωρου Αρβανίτου» στη Λέσβο να αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση.

moiuseio-ouzou

Η ιστορία του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ξεκίνησε το 1894 με την περίφημη συνταγή του ιδρυτή του. Ο Ισίδωρος Αρβανίτης, ένας επίμονος και τελειομανής Πλωμαρίτης, είχε όραμα να δημιουργήσει το καλύτερο ούζο στον κόσμο. Αποστάζοντας αρωματικούς σπόρους και βότανα της Λέσβου, μαζί με αρωματικά που αναζήτησε στην άλλη άκρη της γης, ο Ισίδωρος Αρβανίτης, δημιούργησε το Ούζο Πλωμαρίου. Πάνω από ένα αιώνα μετά η εταιρεία -100% ελληνική, ανήκει στην οικογένεια Καλογιάννη- συνεχίζει να παράγει το Ούζο Πλωμαρίου χρησιμοποιώντας την ίδια, μυστική συνταγή με έμφαση στους εξαιρετικούς καρπούς και βότανα και τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο απόσταξης σε μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες.

mouseio-ouzou4

Αυτή η υπέρβαση του αιώνα ύπαρξης της ποτοποιίας έδωσε την αφορμή για τη δημιουργία ενός χώρου που είναι ταυτόχρονα τόπος παραγωγής αλλά και ζωντανό επισκέψιμο μουσείο της ιστορίας του ούζου. Ο Νίκος Καλογιάννης, πρόεδρος της ποτοποιίας Ισιδώρου Αρβανίτου και άνθρωπος με μακρά εμπειρία στο παραγωγή του ούζου εξηγεί: «Στο Μουσείο «Ο Κόσμος του Ούζου», οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν την ιστορία του εθνικού μας ποτού και να ακολουθήσουν τα χνάρια του Ισιδώρου Αρβανίτη για την αναζήτηση των ιδανικών υλικών. Θα μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με τις πρώτες ύλες της όπως ο γλυκάνισος που καλλιεργείται σε ιδιόκτητα κτήματα της αποσταγματοποιίας, στο Λισβόρι. Θα έχουν ακόμη την ευκαιρία να περιηγηθούν στο χώρο της απόσταξης και να παρακολουθήσουν από κοντά όλη την ιεροτελεστία της παραδοσιακής παραγωγικής διαδικασίας όπου 18 μικροί χειροποίητοι χάλκινοι άμβυκες προσφέρουν «απλόχερα» την ίδια αναλλοίωτη μυστική συνταγή που δημιουργήθηκε το 1894. Και φυσικά θα μπορούν να απολαύσουν ένα εκλεκτό ούζο».

mouseio-ouzou2

Τα καζάνια στο πολύ ιδιαίτερο αυτό αποστακτήριο είναι χειροποίητα και φτιάχνονται από χαλκό από την ίδια οικογένεια χαλκουργών μέχρι και σήμερα. Στο χώρο, οι επισκέπτες μπορούν να δουν από κοντά μια πολύ αξιόλογη συλλογή μουσειακών αντικειμένων η οποία έρχεται να συμπληρώσει τη μοναδική εμπειρία, και το αξέχαστο ταξίδι στο χρόνο. Η συλλογή αυτή καταδεικνύει την εξέλιξη της ποτοποιίας μέσα στον αιώνα και περιλαμβάνει αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια της απόσταξης αλλά και της εμφιάλωσης όπως παλαιούς άμβυκες, δοχεία συλλογής αποστάγματος, ταπωτικά πωμάτων αλλά και μηχανήματα επικόλλησης ετικετών, τις λεγόμενες ετικετέζες.

mouseio-ouzou3

Αναλύοντας τα κίνητρα που ενέπνευσαν τη δημιουργία του Μουσείου ο κ. Καλογιάννης τονίζει: «Ως μια ελληνική, οικογενειακή αποσταγματοποιία, πρωταρχικός στόχος μας για τη δημιουργία αυτού του Μουσείου, ήταν να μυήσουμε τους επισκέπτες στην παράδοση του εθνικού μας ποτού και να δείξουμε στο ευρύ κοινό ότι το Ούζο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα καταξιωμένα διεθνή αποστάγματα. Ίσα-ίσα πρόκειται για ένα εκλεκτό απόσταγμα που παράγεται με πολύ μεράκι. Πιστεύουμε λοιπόν ότι το μουσείο αυτό έχει καταρχάς πολιτισμική αξία, μιας και το ούζο αποτελεί μέρος της ελληνικής μας παράδοσης και μέσα από την ξενάγηση δίνουμε τη δυνατότητα στο κοινό να το γνωρίσει ουσιαστικά και να το εκτιμήσει ακόμα περισσότερο. Παράλληλα, διαφαίνεται ότι το μουσείο μπορεί να αποτελέσει μέσο για την προβολή και την ανάδειξη της Λέσβου, αποτελώντας πόλο έλξης για το τουριστικό κοινό. Με τις ενέργειές μας προσπαθούμε εξάλλου να στηρίζουμε έμπρακτα το νησί αλλά και την κατηγορία. Έτσι, το νέο Μουσείο αποτελεί μία σημαντική επένδυση για τον τόπο αφού για τη διαμόρφωσή του, συνεργαστήκαμε με τοπικό αρχιτέκτονα και συνεργεία, ενισχύοντας την τοπική κοινωνία».

glikanisos

«Στον Κόσμο του Ούζου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα φυσικά να μυηθούν και στα μυστικά της εκλεκτής ποιότητας του Ούζου Πλωμαρίου, που έχει οδηγήσει στην εμπιστοσύνη και την αγάπη του κόσμου όλα αυτά τα χρόνια», σχολιάζει ο κ. Καλογιάννης και συνεχίζει. Εδώ και 120 χρόνια παράγουμε το προϊόν με αγάπη, μεράκι, ακολουθώντας την ίδια παραγωγική διαδικασία από 100% απόσταξη, σε χειροποίητους χάλκινους άμβυκες και την ίδια μυστική συνταγή. Ποιότητα που επιπλέον επισφραγίστηκε με το διπλά χρυσό βραβείο που κέρδισε το Ούζο Πλωμαρίου στον καταξιωμένο διαγωνισμό αποσταγμάτων WSA για το έτος 2015».

info
Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, Κάμπος Πλαγιάς, Πλωμάρι, Λέσβος, τηλ: 22520 31450.