Η μέρα της μεγάλης εκλογικής αναμέτρησης είναι πλέον πολύ κοντά και οι στιγμές της νύχτας που θα αναδείξει την επόμενη ελληνική κυβέρνηση απαιτούν ψυχραιμία, ζεστή παρέα, νόστιμους μεζέδες και επιλεγμένο κρασί.

Στην ανθρωπογεωραφία της παρακολούθησης των εκλογών υπάρχουν “εκπρόσωποι” από κάθε παράταξη. Γι’ αυτό κι εμείς βρήκαμε πέντε κατηγορίες κρασιών που μπορούν να πιάσουν τον…οινικό σφυγμό όλου του εκλογικού σώματος.

shutterstock_43049359

Κρασί για κερδισμένους
Η γιορτή πάντα ταιριάζει με τις φυσαλίδες, άρα μια σαμπάνια ή καλύτερα ένα ελληνικό αφρώδες είναι ό,τι πρέπει για να δροσίσει τους ουρανίσκους των νικητών της εκλογικής αναμέτρησης και να τους χαλαρώσει λίγο πριν πέσουν στα βαθιά της διακυβέρνησης. Βλέποντας λοιπόν τα ποσοστά της επιτυχίας τσουγκρίστε τα ποτήρια σας με τα λαμπερά “κορδόνια” των φυσαλίδων. Για να επιλέξετε υπάρχουν αφρώδη από διάφορες περιοχές της χώρας που φτιάχνονται από πολλές ποικιλίες: Ξινόμαυρο, Ντεμπίνα, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Μοσχοφίλερο, Αθήρι, Ασύρτικο. Δίπλα σε αυτά τα κρασιά με την ξεχωριστή προσωπικότητα θα βάλουμε παιχνιδιάρικα ορεκτικά, τυριά, καπνιστό σολομό και σαντουιτσάκια με τόνο.

shutterstock_104252720

Κρασί για ηττημένους
Ουδείς δέχεται την ήττα εύκολα και γι’ αυτό σε όσους ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία ταιριάζει η μεγαλοθυμία των νικητών. Ταυτόχρονα όμως τους αξίζει και ένα κρασί το οποίο με την πολυπλοκότητα και το ενδιαφέρον του θα τους αποσπάσει από τη δύσκολη πραγματικότητα της απώλειας και θα τους δώσει την ευκαιρία να ψάξουν τις γεύσεις και τα αρώματα και να…αναλογιστούν. Ένα παλαιωμένο ερυθρό κρασί είναι ό,τι πρέπει δηλαδή. Πάρτε κρασιά που εντάσσονται στο βαρύ πυροβολικό των μεγάλων ελληνικών οίνων -Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο, Λιάτικο, Μαυροτράγανο, μόνα τους ή σε χαρμάνια με διεθνείς ποικιλίες Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon- και φροντίστε να έχουν αρκετά χρόνια στην ετικέτα τους. Βάλτε τους δίπλα αλλαντικά, παλαιωμένα τυριά, κρεατομεζέδες, λουκάνικα, σουτζουκάκια, μακαρονάδα με μπαχαρένιο κιμά ακόμη και μπέργκερ.

shutterstock_233624500

Κρασί για προβληματισμένους
Δεν κέρδισαν αλλά δεν έχασαν κιόλας. Οι επιλογές τους δεν βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τραβώντας το ενδιαφέρον ή απωθώντας τους ψηφοφόρους. Βλέπουν το μέλλον με προβληματισμό, κοιτάζουν προς όλες τις κατευθύνσεις και παρακολουθούν τις εξελίξεις με εγρήγορση, ελπίζοντας για το καλύτερο στο μετεκλογικό σκηνικό. Σε αυτούς θα προτείνουμε ένα ροζέ κρασί. Δεν είναι ερυθρό, δεν είναι λευκό. Συγκεντρώνει τις χάρες και των δύο κατηγοριών. Την τανικότητα των ερυθρών και την οξύτητα των λευκών. Αυτά τα κρασιά που έχουν πλούσια και φρουτώδη αρώματα, θα τα ταιριάξουμε με πίτσα, πικάντικα ασιατικά φαγητά, ριζότο θαλασσινών ή λαχανικών, μακαρονάδες με ελαφριά σάλτσα.

shutterstock_35350033

Κρασί για αισιόδοξους
Είναι εκείνοι που βλέπουν πάντα τη θετική όψη των γεγονότων και θεωρούν ότι το μέλλον μπορεί να φέρει το καλύτερο. Η ψήφος τους δεν έχει μόνο κομματικά κίνητρα γι’ αυτό και δεν πανηγυρίζουν ούτε πέφτουν σε κατάθλιψη, αλλά αναζητούν αφορμές για να κτίσουν ακόμη και μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Σε αυτούς ταιριάζει ένα λευκό κρασί Ασύρτικο. Μια ποικιλία που έχει δείξει ότι αντέχει στο χρόνο και ταυτόχρονα είναι αυτή που βρίσκεται στην πρωτοπορία των εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων, δείχνει το μέλλον των ελληνικών προϊόντων. Θα διαλέξουμε ετικέτες από την πατρίδα του Ασύρτικου, τη Σαντορίνη ή και από τις άλλες περιοχές της χώρας που καλλιεργείται πλέον η ποικιλία. Θα το συνοδεύσουμε με θαλασσινούς μεζέδες, ψητούς ή ελαφρά τηγανητούς, τυριά και κρέας με λευκή σάλτσα.

shutterstock_69547672

Κρασί για αδιάφορους
Ό,τι κι αν ψήφισαν δεν περιμένουν θεαματικά θετικά αποτελέσματα. Γνωρίζουν τις δυσκολίες αλλά δεν βλέπουν εύκολες και γρήγορες λύσεις. Σε αυτούς θα σερβίρουμε μια κλασσική ελληνική αξία. Ρετσίνα που ποτέ δεν πεθαίνει, ανανεώνεται και στην δόξα τραβά. Διαλέξτε κάποιες από τις ρετσίνες που οι Έλληνες παραγωγοί οινοποιούν με μοντέρνα προσέγγιση ή κάποια από τις κλασσικές. Η Ρετσίνα μπορεί να σταθεί με αξιοπρέπεια δίπλα σε όλο το κλασικό ελληνικό εδεσματολόγιο όσο δύσκολο κι αν είναι. Βάλτε δίπλα της σουβλάκι (και με τζατζίκι), τηγανητά, σαγανάκια, ομελέτες, κεφτεδάκια, παστά. Όποια έντονη γεύση κι αν υπάρχει στο τραπέζι σας η ρετσίνα θα ανταποκριθεί στο ρόλο της.