Δοκιμάζουμε και επιλέγουμε κρασιά που συνοδεύουν ιδανικά τα οικογενειακά τραπέζια ή γίνονται δώρα, για να προσφέρετε σε καλέσματα. Αυτή τη φορά, επιλέγουμε 6 value for money κρασιά από τον ελληνικό και ιταλικό αμπελώνα.

Δοκιμάσαμε και μας άρεσαν

Αγιορείτικο Άβατον 2014, Ευ. Τσάνταλης Α.Ε.
Οίνος ερυθρός ξηρός, Αγιον Ορος ΠΓΕ
Η καινούρια κόκκινη πρόταση της εταιρείας Τσάνταλη, της πρώτης που επένδυσε συστηματικά στον αμπελώνα του Αθω, στηρίζεται στο Ξινόμαυρο, που συμπληρώνεται από Grenache και Λημνιό. Το νεοφερμένο κρασί -μην το μπερδέψετε με το ομώνυμό του Gold Selection- διαθέτει βαθυκόκκινο-ρουμπινί χρώμα, μέσης πυκνότητας και λεπτό αρωματικό μπουκέτο που θυμίζει κόκκινα φρούτα, πιπεριά, φθινοπωρινό δάσος και κανέλα. Στο στόμα η οξύτητα κάνει αισθητή την παρουσία της χωρίς να γίνεται δυσάρεστη, καθώς υποστηρίζεται από καλές τανίνες, όγκο και φρούτο. Ωραία επιλογή για το αρνί του Πάσχα, αλλά και για κρεατικά με κόκκινες σάλτσες.
Τιμή: περίπου 18€ στο ράφι

Ρετσίνα NV, Μικροοινοποιία Μυλωνά
Ονομασία κατά παράδοση
Η ικανότητα του Σταμάτη Μυλωνά να προσφέρει εκπληκτικά Σαββατιανά δεν θα μπορούσε παρά να οδηγήσει και σε μια εκπληκτική Ρετσίνα. Χρησιμοποιώντας πρώτη ύλη από παλιά αμπέλια του αμπελώνα της Κερατέας, δημιουργεί ένα εξαιρετικό κρασί βάσης που το μόνο που χρειάζεται είναι μια προσεκτική προσθήκη ποιοτικού ρετσινιού.
Ο ταλαντούχος οινοποιός το πράττει υποδειγματικά και μας χαρίζει μια υπέρπυκνη Ρετσίνα που κοιτά στα μάτια ακόμα και τα πιο αριστοκρατικά λευκά. Μπολιασμένη με νότες μελιού και κίτρινων φρούτων, διαθέτει τρομακτική οξύτητα και νεύρο, εντυπωσιακή επίγευση και ένα απαλό χάδι ρετσινιού.
Ενδεικτική τιμή 6€

CHIANTI 2014

Querciabella 2014, Chianti Classico DOCG
Βιοδυναμική καλλιέργεια, τρομακτικά χαμηλές αποδόσεις της τάξης των 35hl/Ha και το πάθος ενός σπουδαίου παραγωγού της Τοσκάνης, προσδίδουν σε αυτό το θεωρητικά απλό Chianti Classico στόφα μεγάλου κρασιού. Λουλούδια, μαύρα μούρα και γλυκιά φράουλα συνθέτουν ένα πυκνό μπουκέτο, ενώ οξύτητα και τανίνες υποστηρίζουν την γλύκα του τέλεια ωριμασμένου φρούτου. Η αγριάδα, το γευστικό μάκρος και η ισχυρή δομή θα επιτρέψουν σε αυτό το κρασί από 100% Sangiovese να παλαιώσει για μία 10ετία, αν όμως δεν μπορείτε να περιμένετε εκμεταλλευτείτε την πασχαλινή περίσταση και βάλτε δίπλα του ένα τρυφερό αρνάκι!
Ενδεικτική τιμή 29€

Value for money

MONOGRAPH-Agiorgitiko

Monograph (Αγιωργίτικο/Syrah) 2017, Παραγωγός: Γαία Οινοποιητική
Οίνος ερυθρός ξηρός, Πελοπόννησος ΠΓΕ
Σχεδόν 20 χρόνια μετά την κυκλοφορία της σειράς Νότιος, η Γαία Οινοποιητική αντικαθιστά τη βασική της σειρά με τα Monograph, που περιλαμβάνουν πέντε ετικέτες σε προσιτές τιμές, βασισμένες σε κλασικές ποικιλίες του μεσογειακού νότου. Το πάντρεμα του νεμεάτικου Αγιωργίτικου με το κοσμοπολίτικο Syrah, δύο ποικιλίες που γνωρίζουν καλά οι άνθρωποι της Γαίας, έδωσε ένα χαριτωμένο κρασί, με ζωηρό βιολετί χρώμα και πλούσια φρουτώδη αρώματα, που θυμίζουν περισσότερο κεράσι, μαζί με διακριτικές πιπεράτες νότες. Στο στόμα συνδυάζει τη νεανική ζωντάνια και το φρούτο, με μαλακές τανίνες, καλή δομή και διάρκεια.
Τιμή περίπου 6,50€ στο ράφι

Ορεινός Ήλιος 2017, Σεμέλη Α.Ε.
Οίνος λευκός ξηρός, Πελοπόννησος ΠΓΕ
Η εταιρεία Σεμέλη, με βάση το οινοποιείο της στο Κούτσι της Νεμέας, προσφέρει εδώ και χρόνια μια ενδιαφέρουσα και κυρίως αξιόπιστη συλλογή κρασιών. Ο λευκός Ορεινός Ηλιος, που φέρνει μαζί το Μοσχοφίλερο με το Sauvignon Blanc, σε μια αναλογία περίπου 80/20, αποτελεί την πρόταση της εταιρείας στη «μικρομεσαία» κατηγορία τιμών. Λαμπερό, αχυροκίτρινο χρώμα με λεπτές πράσινες ανταύγειες, εκφραστική μύτη όπου κυριαρχούν τα αρώματα του τριαντάφυλλου, του λεμονιού και των καλοκαιρινών φρούτων, δροσιστική οξύτητα στο στόμα, με φρούτο και καλή διάρκεια, συνθέτουν μια όντως ασφαλή επιλογή για το καθημερινό τραπέζι.
Τιμή περίπου 8€ στο ράφι

AKRESLEFKO_GR
Ακρες 2017, Κτήμα Σκούρα
Ξηρός λευκός, ΠΓΕ Πελοπόννησος
Λίγα κρασιά μπορούν να καυχηθούν ότι μπορούν να συναγωνιστούν τη σχέση ποιότητας/τιμής που προσφέρουν οι Ακρες του Σκούρα. Ακόμα λιγότερα όμως μπορούν να το κάνουν με τη συνέπεια μέσα στον χρόνο που επιτυγχάνει αυτό το blend Ροδίτη και Μοσχοφίλερου. Φυσικά γι’ αυτό ευθύνονται τόσο η ικανότητα του εμβληματικού παραγωγού όσο και η ηλικία των αμπελώνων που χρησιμοποιούνται εδώ, η οποία ξεπερνά τα 25 χρόνια! Το αποτέλεσμα, πάντως, είναι πεντακάθαρο, παιχνιδιάρικο και ελαφρύ, με τα αρώματα της μπανάνας και του αχλαδιού να συμπληρώνουν την ορυκτότητα και τη λεμονάτη αίσθηση.
Ενδεικτική τιμή 6€