Το να ταιριάξεις το σωστό κρασί με το φαγητό σου είναι πλέον επιστήμη και η τάση του food pairing δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση. Ελάτε λοιπόν να μάθουμε πώς μπορούμε να ταιριάξουμε το κρασί με το τυρί, ποια φαγητά συνδυάζονται ιδανικά με ροζέ κρασί, αλλά και ποια κρασιά ταιριάζουν με τα γλυκά.

Τυρί και κρασί
Η Μαρία Νέτσικα, χημικός-οινολόγος-δημοσιογράφος και ιδρυτής της εταιρείας Wine Plus, προτείνει συνδυασμούς:

maria netsikaedited

Με μπουκίτσες τυριών και μικρές γουλιές κρασιών -των ταιριαστών βεβαίως- θα γυρίσουμε την Ελλάδα. Και θα ζήσουμε από πρώτο χέρι τον έρωτα των τυριών με τα κρασιά.

* Η φέτα συνδυάζεται τέλεια μόνο με τη ρετσίνα. Αν, πάλι, εσείς επιμένετε διαφορετικά, επιλέξτε ένα λευκό κρασί με υψηλή οξύτητα από Ασύρτικο, Ρομπόλα ή Ντεμπίνα.

* Το φρεσκότατο και λευκότατο μανούρι το συνδυάζουμε με ένα ποτήρι μυρωδάτο Sauvignon Blanc ή Μαλαγουζιά.

* Το γλυκοφάγωτο κασέρι πάει με φρέσκα Chardonnay.

* Η πικάντικη και σκληρούτσικη γραβιέρα, αν κατάγεται από την Κρήτη, θα προτιμήσει ένα κρασί από τον τόπο της, όπως το ερυθρό από τις Αρχάνες. Η άλλη των Αγράφων αγαπά το Ξινόμαυρο και η Κυκλαδίτισσα (Νάξου, Τήνου) θα κάνει καλή παρέα με το μπορντολέζικο χαρμάνι Cabernet-Merlot.

* Το καπνιστό Μετσόβου είναι εκλεκτός φίλος των βαρελάτων Chardonnay.

* Η κοπανιστή, η κυκλαδίτικη απάντηση στο ροκφόρ, «παντρεύεται» πολύ ευχάριστα με ένα γλυκό κρασί από τη Σάμο ή τη Λήμνο.

* Ο καλύτερος συνοδός του πικάντικου, αλμυρού μπάτζου είναι ένα έντονο, ρωμαλέο Ξινόμαυρο.

* Το κρασοτύρι, τέλος, ένα μαλακό τυρί που ωριμάζει σε οινολάσπες, το συνδυάζουμε με πλούσια ερυθρά κρασιά. Θέλουμε πολυπλοκότητα στη γεύση και τα αρώματα. Γι’ αυτό, ας δούμε για κάποιο Cabernet ή Syrah.

Είναι το ροζέ το κρασί του καλοκαιριού;
Ο Θάνος Καραθάνος, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων, απαντά:

thanos karathanosedited

Το ροζέ παράγεται από σταφύλια ερυθρά ή ροζέ και είναι ένα δροσερό κρασί που ταιριάζει στην άνοιξη και το καλοκαίρι. Γενικά, τα ροζέ κρασιά είναι αρωματικά και εκφράζουν φράουλα, τριαντάφυλλο, κεράσι, και έχουν φρουτώδη χαρακτήρα που μας οδηγεί αντίστοιχα σε πιάτα αρωματικά. Μεγάλη είναι η γκάμα των αποχρώσεων του ροζέ που ξεκινούν από γκρι ροζ, κρεμμυδόφλουδας, «μάτι της πέρδικας», ανοιχτό ρουμπινί, τριανταφυλλί και φραουλί μέχρι σκούρο ρόδινο.

Το ροζέ, αν και έχει ελκυστικό χρώμα, δεν έχει τανίνες, άρα θέλει δίπλα του απαλές γεύσεις. Ταιριάζει με ψάρι μαγειρεμένο με ελαφριά κόκκινη σάλτσα, με γαρίδες σαγανάκι, με ζυμαρικά που συνοδεύονται με απαλές σάλτσες, με κοτόπουλο, αλλά κάνει καλή παρέα και με πίτσα. Πολλά ροζέ που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι ημίξηρα και είναι ο ιδανικός συνδυασμός για πιάτα της ασιατικής κουζίνας που έχουν γλυκοκαυτερές σάλτσες.

Τα ροζέ κρασιά έχουν υψηλή οξύτητα, δεν έχουν τανίνες, και παραπέμπουν σε λευκό κρασί και ως τρόπο κατανάλωσης και ως θερμοκρασία σερβιρίσματος. Στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’80 αναπτύχθηκαν ισχυρά ονόματα στο ροζέ κρασί. Σήμερα, πολλοί παραγωγοί έχουν στην γκάμα τους και ένα ποιοτικό ροζέ. Είναι το κρασί που προτιμούν οι γυναίκες γιατί είναι ελαφρύ και αρωματικό και δίνει λύση και συνδυασμούς ανάμεσα σε λευκό και ερυθρό.

Ποια κρασιά ταιριάζουν με τα γλυκά;
Ο Sommelier Γιώργος Λούκας αναλαμβάνει να κάνει τα «παντρέματα»:

giorgos loukasedited

* Τα σοκολατένια γλυκά θέλουν δίπλα τους κόκκινα γλυκά ενισχυμένα κρασιά, κατά προτίμηση Μαυροδάφνη, Port, Μαδέρα, Μαρσάλα. Η σοκολάτα είναι πληθωρική, έντονη, λίγο πικρή, και αναζητά τη συντροφιά κρασιών με ένταση, πλούτο και πολυπλοκότητα. Η πικρή αίσθηση της σοκολάτας ταιριάζει με τις τανίνες του ερυθρού γλυκού κρασιού.

* Τα γλυκά με κρέμα, όπως μιλφέιγ ή ένα κλασικό γαλακτομπούρεκο, κάνουν καλό γάμο με λευκά γλυκά κρασιά, γεμάτα, πλούσια, χωρίς έντονη οξύτητα, όπως είναι τα Μοσχάτα.

* Θα ταιριάξουμε τα γλυκά με κρέμα και λευκά φρούτα με ένα κρασί ημίγλυκο ή ένα Μοσχάτο Άστι, όσο γι’ αυτά με τα κόκκινα φρούτα θα κάνουν καλή παρέα με ημίγλυκα κρασιά ροζέ ή κάποια αφρώδη ημίγλυκα ροζέ.

* Τα σιροπιαστά γλυκά, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, θέλουν δίπλα τους παλαιωμένα Vinsanto, που έχουν καλή οξύτητα και ισορροπούν με τη γλύκα και τα αρώματα των ξηρών καρπών.