Τα τυριά και το κρασί ζουν τον έρωτά τους στο γιορτινό τραπέζι. Έντονες προσωπικότητες με ιδιαιτερότητες, που η αρμονική συμβίωσή τους μπορεί να εξυψώσει την απόλαυση. Το παιχνίδι της αρμονίας τους είναι προκλητικό και νόστιμο. Το ερώτημα είναι πώς παίζεται αυτό το παιχνίδι και ποιοι είναι οι κανόνες του; Για να πετύχουμε την πολυπόθητη αρμονία, ο γνωστός οινοχόος Γιάννης Καϋμενάκης και ιδιοκτήτης του wine bar Paleo αναλαμβάνει να μας μυήσει στα μυστικά του «παντρέματος» τυριών και κρασιών.

anoigma-tyria

Μαλακά τυριά
Κατίκι Δομοκού ΠΟΠ με ευγενική γεύση. Φρέσκος ανθότυρος με απαλή υφή και πλούσια πληθωρική γεύση. Σκοτύρι Ίου μαλακό κατσικίσιο τυρί με πικάντικη γεύση και άρωμα θρούμπι. Ερίφι από κατσικίσιο γάλα ενισχυμένο με αποξηραμένο δαμάσκηνο και υφή αλοιφώδη. Με τα τυριά αυτά ταιριάζει η φρεσκάδα και η οξύτητα του κρασιού από την ποικιλία Sauvignon Blanc. Σαν αιρετική αντιπρόταση θα ταίριαζε ένα ελληνικό ροζέ κρασί ειδικά από την περιοχή του Αιγαίου και την ποικιλία Μαντηλάρι. Αν στραφούμε σε ερυθρό, τότε θα πήγαινε ένα τύπου Nouveau. Τα τυριά με την κρεμώδη υφή και τη λιπαρότητα υπερισχύουν του κρασιού και είναι σαν «ευνουχίζουν» την πολυπλοκότητά του. Καλός αποδεικνύεται ο παραλληλισμός του κρασιού με το τυρί, παρά η αντιπαράθεση. Επιλέγουμε κρασιά φρέσκα, για να μην καλυφθεί η ντελικάτη αίσθηση του τυριού.

Ήπια τυριά
Κασέρι Ξάνθης ΠΟΠ με γεύση πληθωρική και νότες πιπεράτες στην επίγευση. Βολάκι Άνδρου ένα τυρί με πλούσια αρωματική και βουτυράτη γεύση. Καλαθάκι Λήμνου ΠΟΠ πλούσιο σε γεύση. Σαν Μιχάλη Σύρου ΠΟΠ με άρωμα και πικάντικη γεύση. Δίπλα σε αυτά τα τυριά θα αναζητήσουμε ένα ήπιο ερυθρό κρασί Νεοκοσμίτικο από την ποικιλία Merlot, επίσης θα ταιριάξει όμορφα και μια Νεμέα που δεν είναι περασμένη από βαρέλι. Ιδανικοί παρτενέρ που θα κρατήσουν τις γευστικές ισορροπίες είναι ένα ελληνικό Chardonnay ή ένα κρητικό Βιδιανό. Αναζητούμε να ταιριάξουμε στη στρογγυλάδα της γεύσης του τυριού την στρογγυλάδα του κρασιού.

krasi-leyko

Σκληρά τυριά
Αρσενικό Νάξου τυρί με δυνατή και πικάντικη γεύση που μουδιάζει παιχνιδιάρικα το στόμα. Λαδοτύρι ΠΟΠ Μυτιλήνης με πιπεράτη γεύση και άρωμα. Γραβιέρα Κρήτης ωριμασμένη, ένα σκληρό τυρί με πλούσιο άρωμα και ευχάριστη υπόγλυκη γεύση. Κρασοτύρι Πάρου ένα πικάντικο τυρί που ωριμάζει στις οινολάσπες. Είναι μοιραίο η παλαίωση των τυριών να προσδίδει πιο έντονη γεύση ή επηρεασμένη από το κρασί όπως στο κρασοτύρι. Τυριά με πικάντικη και σύνθετη γεύση θα ταιριάξουν καλά με πλούσια γεμάτα κρασιά αλσατικά. Ιδανικός συνοδός είναι και η ποικιλία Gewürztraminer αλλά και ένα Riesling. Θα κάνουν όμως καλή παρέα και με ένα παλαιωμένο ελληνικό Chardonnay. Αναζητούμε λευκό κρασί με πλούτο, λιπαρό χαρακτήρα και αρωματικό, όπως ένα Νυχτέρι Σαντορίνης.

Καπνιστά
Μετσοβόνε ΠΟΠ που αποκαλύπτει πλούσια, πικάντικη γεύση με νότες καπνού. Η έντονη γεύση του τυριού με τον καπνιστό χαρακτήρα αναζητά τη συντροφιά ενός λευκού κρασιού περασμένου από βαρέλι, που βγάζει τα αντίστοιχα πικάντικα αρώματα και νότες από καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς. Ένα Chardonnay θα αποδειχθεί εκλεκτός σύντροφος.

KRASI-TYRI4

Μπλε τυριά
Το παχύ, κρεμώδες γαλλικό ροκφόρ, η έξοχα πικάντικη ιταλίδα γκοργκοντζόλα και το blue stilton, ο βασιλιάς των αγγλικών τυριών, συνθέτουν μια ιδιαίτερη κατηγορία τυριών. Η ασφαλής λύση γι’ αυτά τα τυριά είναι το γλυκό κρασί Σάμου από την ποικιλία Μοσχάτο. Κλασικό ταίριασμα είναι και το γλυκό κρασί Sauternes. Τρικ είναι ο συνδυασμός με ένα κόκκινο κρασί τύπου Amarone, υπερσυμπυκνωμένο, με υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς, που βγάζει γλύκα στο στόμα. Θα μπορούσαμε να στραφούμε στη «συσσωρευμένη» σοφία του γάμου stilton με ένα ruby port όχι παλαιωμένο.

Παρμεζάνα Reggiano
Ένα ιταλικό, διάσημο τυρί με πιπεράτη ωριμότητα που είναι ιδιαίτερα ευέλικτο πάνω στο τραπέζι. Ο προσφιλής συνδυασμός είναι ένα αφρώδες κρασί από Μοσχοφίλερο ή Ξινόμαυρο ή από τη Ζίτσα. Δουλεύει καλά αυτή η αντιπαράθεση, δηλαδή η πυκνότητα και σφριγηλότητα του τυριού με ένα ελαφρύ κρασί. Μπορούμε να στραφούμε και σε ένα Chardonnay που δεν έχει περάσει από βαρέλι.

Φέτα
Πολύπλοκο, πικάντικο, το εθνικό μας τυρί με γεύση μονολιθική τα βρίσκει καλά στο τραπέζι με μια Ρετσίνα. Μπορούμε όμως να επιλέξουμε ένα βαρελάτο Sauvignon Blanc ή μια Σαντορίνη.

Δείτε επίσης:
Το ιδανικό ταίριασμα κρασιού και φαγητού

Κρασί & Ζυμαρικά, ένα ταιριαστό ζευγάρι