Ο 32χρονος barista Νίκος Κανακάρης απέσπασε την πρώτη θέση στο διεθνή διαγωνισμό «Barista & Farmer» που πραγματοποιήθηκε φέτος στη χώρα του καφέ.

Cappuccino_DSC_3439

Τα τελευταία χρόνια, εντείνονται όλο και περισσότερο οι προσπάθειες ανάδειξης του Speciality Coffee, του καφέ δηλαδή που ξεχωρίζει από την ποιότητα της πρώτης ύλης και του υψηλού επιπέδου αξίας βάσει όλου του μήκους της αλυσίδας παραγωγής μέχρι να φτάσει στο φλιτζάνι μας. Μια τέτοια προσπάθεια έλαβε χώρα στη Βραζιλία και συγκεκριμένα στις περίφημες φυτείες της εταιρείας O’Coffee, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγού καφέ. Η θεματική του διαγωνισμού, που φέτος πραγματοποιήθηκε από 3 ως 13 Μαΐου, ήταν «η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και η προβολή της παραγωγικής διαδικασίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας του καφέ». Νικητής, μετά το πέρας επίπονων δοκιμασιών, αναδείχτηκε ο Νίκος Κανακάρης.

Cachaca-factory_Day8_DSC_6529

Cherries_Day07_DSC_6018

«Barista & Farmer», ένα κοινόβιο 10 ημερών στη Βραζιλία
Σε πρώτη φάση, η επιτροπή της Ακαδημίας του Barista & Farmer, επέλεξε -βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων- από τους 200 διαγωνιζόμενους απ’ όλο τον κόσμο, 50, για να καταλήξει εν συνεχεία στην τελική δεκάδα. Το επόμενο δεκαήμερο, από 3 ως 13 Μαΐου, ήταν δυνατό, με τους baristas να εκπαιδεύονται και να αξιολογούνται πάνω σε ατομικές και συλλογικές δοκιμασίες που περιλάμβαναν από τη φυτεία, τη συγκομιδή και τα στάδια της επεξεργασίας με τη χρήση διαφόρων τεχνολογιών, μέχρι την εμπειρία της γευσιγνωσίας και των νέων τρόπων παρασκευής και κατανάλωσης του προϊόντος. «Ήταν μια απίστευτη εμπειρία και φυσικά μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε από πρώτο χέρι την παραγωγή του καφέ από τη σκοπιά του αγρότη», μάς είπε ο Νίκος.

nikos-2

nikos-3

Η δεκάδα αποτελούνταν από συμμετέχοντες από Αρμενία, Αυστραλία, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Ινδονησία, Ιταλία, Πολωνία, Πουέρτο Ρίκο, Ρωσία και Ελλάδα, που έζησαν, εργάστηκαν και διδάχτηκαν μαζί διεκδικώντας τη θέση του καλύτερου barista. Ο Νίκος Κανακάρης υπερίσχυσε στη βαθμολογία που προέκυψε από μεμονωμένες θεωρητικές και πρακτικές δοκιμασίες όπως η συγκομιδή μεγαλύτερης ποσότητας καφέ, δοκιμασίες γευσιγνωσίας, latte art κ.ά. Στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα βρέθηκαν η Ρωσίδα Olga Kaplina και ο Βραζιλιάνος Raphael Ferraz De Souza.

Day09_DSC_6893

Ο «πολιτισμός» του καφέ στην καρδιά της παραγωγής του
Εμπνευστής του εν λόγω διαγωνισμού είναι ο Ιταλός πρωταθλητής Francesco Sanapo ο οποίος μετά την πρώτη διοργάνωσή του στο Πουέρτο Ρίκο το 2013 και τη δεύτερη στην Ονδούρα το 2015, έφερε σε πέρας το φετινό Barista & Farmer στη Βραζιλία έχοντας διευρύνει το επίπεδο των συμμετοχών πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για έναν τύπο παγκόσμιου «προγράμματος» που εστιάζει στο χώρο του καφέ και φυσικά απευθύνεται σε λάτρεις του είδους ανεξάρτητα από την επαγγελματική τους ιδιότητα. Ενίοτε χαρακτηρίζεται από τα μέσα ενημέρωσης ως μία μορφή talent show, αφού επί της ουσίας αναδεικνύει νέα ταλέντα των οποίων οι δεξιότητες και εμπειρίες καταγράφονται για να προβληθούν σε ειδικό ντοκιμαντέρ με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Speciality Coffee Association of Europe (SCAE), της μοναδικής παγκόσμιας ένωσης αφιερωμένης στην προώθηση και τον πολιτισμό του Speciality Coffee.

nikos-4

«Tο νέο project Cafeistas, της ελληνικής εταιρείας Coffee Republic S.a, που πρεσβεύει μια νέα εποχή στον πολιτισμό της γευσιγνωσίας και της απόλαυσης του καφέ, για την οποία εργάζομαι τα τελευταία χρόνια, είναι αυτό στο οποίο θα εστιάσω στη συνέχεια» μάς είπε ο Νίκος αναφορικά με τα επόμενα βήματά του τονίζοντας ότι τα γευστικά κριτήρια στο κομμάτι του καφέ έχουν εξελιχθεί και το κοινό έχει γίνει πιο επιλεκτικό ωθώντας επαγγελματίες και επιχειρηματίες στην αναζήτηση νέων αυστηρά επιλεγμένων προτάσεων. «Ο Speciality Coffee» δεν είναι απλά μια τάση, ήρθε για να μείνει», συμπλήρωσε ολοκληρώνοντας.

info
http://www.baristafarmer.com/