Σε μία εποχή που ό,τι λήγει ή ετοιμάζεται να λήξει ή απλά δεν μας γεμίζει αρκετά το μάτι ώστε να το βάλουμε στο πιάτο μας, καταλήγει στα σκουπίδια χωρίς δεύτερη σκέψη, μία ομάδα ακτιβιστών από τη Νορβηγία βάζει στοίχημα να μας αποδείξει πόσο λάθος έχουμε, πραγματοποιώντας ένα πείραμα που όλοι πρέπει να δουν.

Τέσσερις ακτιβιστές παίρνουν τα ποδήλατα τους και σε διάστημα 5 εβδομάδων διασχίζουν τη Νορβηγία, από το βορρά μέχρι το νότο της, καταναλώνοντας αποκλειστικά και μόνο ληγμένα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια των super markets. Καταγράφουν μάλιστα την περιπέτεια τους με κάμερα, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ με τίτλο Expired (ληγμένα στα αγγλικά), με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για τη σπατάλη τροφίμων.

expired1

Σοκαριστικό είναι βέβαια ότι, όπως φαίνεται και από το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ τους, στα σκουπίδια δεν καταλήγουν μόνο ληγμένα τρόφιμα, αλλά και όσα φαίνεται ότι οι καταναλωτές δεν θα αγόραζαν, όπως για παράδειγμα μία μπανάνα που είναι απολύτως καλή απλά έχει αποκολληθεί από το υπόλοιπο τσαμπί. Όπως λέει η πωλήτρια σε ένα πλάνο «Κανείς δεν θέλει να αγοράσει μία και μόνο μπανάνα».

Την καμπάνια τους κινηματογράφησε ο Kieran Kolle, ενώ το 52 λεπτών φιλμ έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα πριν λίγες μέρες, στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το τρέιλερ της ταινίας: