Ανάμεσα στις βασικές γνώσεις της σωστής χρήσης των μαχαιριών, τους κλασικούς γευστικούς συνδυασμούς που τυπικά διδάσκονται στις σχολές μαγειρικής, το υψηλού κύρους Ινστιτούτο Μαγειρικής της Αμερικής (Culinary Institute of America) καινοτομεί εντάσσοντας στο πρόγραμμα σπουδών του ένα ακόμα μάθημα που δεν είναι άλλο από τη φωτογράφιση φαγητού για τα social media.

Για την ιστορία, πρόκειται για μία από τις κορυφαίες σχολές του είδους σε παγκόσμιο επίπεδο από την οποία έχουν αποφοιτήσει διακεκριμένοι σεφ, όπως οι Grant Achatz (Alinea), Roi Choi (δημιουργός του γκουρμέ taco truck Gogi), o Antony Bourdain και πολλοί Έλληνες, ανάμεσά τους το δημιουργικό δίδυμο του Funky Gourmet Γεωργιάννα Χειλιαδάκη και Νίκος Ρούσος, ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, ο Γιάννης Λουκάκος, ο Χρόνης Δαμαλάς κ.ά. Σύμφωνα, λοιπόν, με δημοσίευμα των Νew York Times, στο πρόγραμμα σπουδών της σχολής από το Μάιο του 2018 εντάσσονται δύο νέες θεματικές ενότητες που θα εστιάζουν στο food styling και τη φωτογραφία φαγητού. Σκοπός είναι να διευρυνθούν οι γνώσεις των μαθητών σε ό,τι αφορά το χώρο του φαγητού με μαθήματα σχετικά με τη χρήση φωτογραφικής μηχανής, το σωστό φωτισμό των πιάτων τους, μαγειρικά τρικ που κάνουν τα πιάτα πιο θελκτικά στα social media (κυρίως το instagram) κ.ά.

Το instagram βέβαια μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο προώθησης και προβολής της δουλειάς των σεφ και των εστιατορίων, ωστόσο απώτερος σκοπός των συγκεκριμένων μαθημάτων είναι να δώσουν τις βασικές γνώσεις που χρειάζονται και όσοι σταδιοδρομήσουν σε επαγγέλματα εκτός κουζίνας σχετικά όμως με το φαγητό όπως η γαστρονομική εκπαίδευση ή τα μέσα επικοινωνίας.