Πώς πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας; Κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό αφαιρώντας και τυχόν υπολείμματα από τη επιφάνειά τους θα μάς πείτε. Εντάξει μέχρι εδώ. Τι γίνεται όμως με τα φυτοφάρμακα; Αρκεί ένα απλό πλύσιμο για την απομάκρυνσή τους;

Μια νέα έρευνα που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Χημείας της Γεωργίας και της Βιομηχανίας τροφίμων (Journal of Agricultural and Food Chemistry) έρχεται να δώσει σαφή απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα με επιστημονικά τεκμήρια.

mila

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης εξέτασαν την αποτελεσματικότητα τριών διαφορετικών μεθόδων πλυσίματος μήλων σε μια προσπάθεια να διακρίνουν ποια τελικά είναι η ιδανική για την αφαίρεση δύο διαφορετικών τύπων φυτοφαρμάκων με διαφορετική δράση: ενός μυκητοκτόνου (θειαβενδαζόλη) και ενός εντομοκτόνου (phosmet). Στην προετοιμασία του πειράματος τα μήλα εκτέθηκαν στα δύο φυτοφάρμακα για ένα 24ωρο. Στη συνέχεια τα φρούτα καθαρίστηκαν με τρεχούμενο νερό ή χλωριούχο διάλυμα, ή ένα διάλυμα νερού και baking soda. Το τελικό συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι η τελευταία μέθοδος ήταν και η πιο αποτελεσματική στην αφαίρεση και των δύο φυτοφαρμάκων αφού το διάλυμα του διττανθρακικού νάτριου (NaHCO3) της baking soda αφαίρεσε εντελώς τα υπολείμματα από την επιφάνεια των μήλων εντός 12- 15 λεπτών.

Ωστόσο, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι αφενός οι χημικές ουσίες απομακρύνθηκαν από την επιφάνεια του φρούτου, αφετέρου προειδοποίησαν ότι αυτές που εμποτίστηκαν στο εσωτερικό του φρούτου δεν ήταν δυνατό να απομακρυνθούν. Τα εργαστηριακά αποτελέσματα έδειξαν ότι το 20% της θειαβενδαζόλης και το 4,4% του εντομοκτόνου διαπέρασαν την επιφάνεια του φρούτου το 24ωρο της έκθεσής του σε αυτά. Προτείνουν λοιπόν μια τέταρτη μέθοδο καθαρίσματος, ακόμα πιο ασφαλή, που δεν είναι άλλη από την αφαίρεση της φλούδας παρ’ όλο βέβαια που με αυτόν τον τρόπο μαζί με το φλοιό χάνονται και κάποια από τα θρεπτικά συστατικά του που περιέχονται σε αυτόν.