Ο Anthony Bourdain, ο ανατρεπτικός σεφ – συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής – μέγας τηλεοπτικός αστέρας, που ακόμη και ο Πρόεδρος Ομπάμα κάθεται με μεγάλη ευχαρίστηση μαζί του σε ένα μικρό μαγαζάκι στο Ανόι του Βιετνάμ, για να φάνε τοπικές λιχουδιές, δεν σταματά να μας εκπλήσσει με τις επιχειρηματικές κινήσεις του. Τελευταίο στη λίστα, ένα φιλόδοξο food hall που θα φέρει τα πάνω κάτω στη Νέα Υόρκη.

13237678_1148945895168601_1803881594575679530_n

Το “Bourdain Market” (η Αγορά δηλαδή), όπως θα ονομάζεται το νέο food hall ή αλλιώς ένας τεράστιος χώρος με εστιατόρια και μαγαζιά με τρόφιμα, είναι το μεγάλο όνειρο του Bourdain, που παίρνει σιγά-σιγά μορφή και αναμένεται ν’ ανοίξει τις πόρτες του ως το 2019. Βέβαια, καθώς πρόκειται για δικό του δημιούργημα, δεν πρόκειται να θυμίζει τίποτα από όσα έχουν συνηθίσει να βλέπουν οι Νεοϋορκέζοι.

shutterstock_211484497_Anthony-Bourdain

Για την ακρίβεια, το food hall θα παραπέμπει σε αντίστοιχες αγορές που συναντά κανείς στο Τόκιο και τη Βαρκελώνη, ενώ θα είναι αφιερωμένο στο street food που τόσο αγαπά, με τον ίδιο να επιλέγει ποιοι θα στήσουν εκεί μαγαζιά. Όσο για τον χώρο, έχει επενδύσει σε ένα ογκώδες μεταπολεμικό κτίσμα περίπου 44.600 τετραγωνικών μέτρων στην αποβάθρα 57 στον ποταμό Hudson, σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο πολυσύχναστες προβλήτες στην προκυμαία της Νέας Υόρκης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα κτίσμα του 1952, το οποίο ανακαινίζεται και θα καταληφθεί από δύο ενοικιαστές -την Google και τον Bourdain που θα αξιοποιήσει περί τα 14.500 τετραγωνικά μέτρα για τη δημιουργία του Bourdain Market. Το κόστος δε θα αγγίξει τα $60 εκατομμύρια!

13434728_1160323647364159_1398071158784068549_n

Και επειδή μιλάμε για τον Bourdain, η επιλογή ενός χώρου σε μια αποβάθρα και το υπερ-φιλόδοξο πλάνο της μεταμόρφωσής του σε αγαπημένο meeting point των foodies μέσα σε μόλις 2-3 χρόνια, δεν είναι όλη η ιστορία. Το μεγάλο στοίχημα και η ανατροπή είναι το ποιοι θα βρίσκονται εντός. Όπως αναφέραμε, ο Bourdain πρόκειται να επιλέξει ο ίδιος ποιοι θα στήσουν μαγαζιά εκεί, ωστόσο τα κριτήρια του είναι πολύ αυστηρά, αφού θέλει τους πιο αυθεντικούς εκπροσώπους του street food και ποιος είναι καλύτερος από αυτόν, για παράδειγμα, που φτιάχνει ήδη την καλύτερη συνταγή για κοτόπουλο και ρύζι στη Σιγκαπούρη; Για να το πούμε πιο απλά, μέσα από τα ταξίδια που έχει κάνει για τις ανάγκες της τηλεοπτικής του εκπομπής, ο Bourdain έχει γνωρίσει από κοντά τους καλύτερους μάγειρες σε κάθε τοπική αγορά και αυτό που θέλει να κάνει είναι να τους πείσει να μετακομίσουν στη Νέα Υόρκη ή να περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους εκεί ή έστω να στείλουν ένα αξιόπιστο μέλος της ομάδας τους να αναλάβει το μαγαζί που θα στηθεί στο food hall. “Φέρνεις τους ανθρώπους που ξέρουν τι να κάνουν και τους αφήνεις να το κάνουν. Να φέρουν το σήμα κατατεθέν τους!”, δήλωσε ο ίδιος πριν λίγες μέρες στη Vogue.

shutterstock_493416157_Anthony-Bourdain

Φανταστείτε, λοιπόν, ότι πρέπει αρχικά να πείσει κόσμο να μεταναστεύσει στην Αμερική, να λυθούν θέματα άδειας παραμονής και εργασίας, καθώς και στέγασης. Και μπορεί όλο αυτό να μοιάζει βουνό για κάποιον άλλο, ωστόσο, ο Bourdain όχι απλά δεν πτοείται, αλλά δεν αγχώνεται καν. Άλλωστε, γι’ αυτόν το ενθαρρυντικό είναι ότι οι Αμερικανοί και ειδικά οι Νεοϋορκέζοι έχουν αλλάξει προτιμήσεις και πλέον είναι πρόθυμοι να κάνουν ουρές για να δοκιμάσουν γεύσεις που πριν από μια δεκαετία θα απέρριπταν χωρίς δεύτερη σκέψη. “Θα το κάνω να συμβεί ή τουλάχιστον θα αποτύχω ένδοξα”, λέει χαμογελώντας πλατιά.