Αν νομίζεις πως εμείς στην Ελλάδα πίνουμε πολλά ούζα και ρακές, ξανασκέψου το… Απ’ ό,τι φαίνεται και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Μεγάλης Βρετανίας, υπάρχουν λαοί που είναι πολύ πιο πότες από εμάς!

POTO2

Για την ακρίβεια, δεν είμαστε καν στη λίστα του οργανισμού με τους 10 λαούς που καταναλώνουν το περισσότερο αλκοόλ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι Λιθουανοί καταναλώνουν την μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ με 14 λίτρα ανά κάτοικο ετησίως. Στη συνέχεια, ακολουθούν οι Αυστριακοί, οι Εσθονοί και οι Τσέχοι με 11-12 λίτρα ανά κάτοικο. Την δεκάδα συμπληρώνουν οι Ρώσοι, οι Ούγγροι, οι Γάλλοι, οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου, οι Γερμανοί και οι Πολωνοί. Από την άλλη πλευρά την χαμηλότερη κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να έχουν οι Ινδονήσιοι με σχεδόν 0 λίτρα ανά κάτοικο, οι Τούρκοι, οι Ινδοί και οι Ισραηλινοί με 1-3 λίτρα. Όσο για την Ελλάδα, αυτή βρίσκεται στην 13η θέση από το τέλος με 7 λίτρα αλκοόλ ανά κάτοικο ετησίως.

POTO3

Σύμφωνα με την έκθεση μάλιστα, τα ποσοστά καταλάνωσης αλκοολούχων ποτών έχουν μειωθεί σε σύγκριση με το 2000 στις περισσότερες χώρες, μέχρι και στην δική μας (!), εκτός από την Λιθουανία, την Πολωνία και την Ρωσία, στις οποίες αυξήθηκαν. Οι νέοι και κυρίως οι γυναίκες, οι άνδρες με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό στάτους και οι γυναίκες που βρίσκονται σε υψηλή θέση στην κοινωνικοοικονομική ιεραρχία μάλιστα έχουν την τάση να πίνουν περισσότερο.

Αναρωτιόμαστε, βέβαια, το κατά πόσο θα άλλαζε αυτή η λίστα, εάν συμπεριλαμβάνονταν και χώρες διαφορετικών ηπείρων, όπως οι ΗΠΑ…

Δείτε επίσης:
6 κανόνες της Guardian για σωστούς πότες

Ήξερες ότι το λάχανο είναι ένα κι ένα για το hangover;

Αυτός είναι ο λόγος που πεινάς μετά από ποτά και ξενύχτι