Ο Σεμπαστιάν Μπρα μαζί με τον βραβευμένο με τρία Michelin πατέρα του, Μισέλ Μπρα είναι οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου Le Suquet στο Λαγκιόλ της Aβερόν, στη νότια Γαλλία, που άνοιξε το 1992 και του εστιατορίου, που άνοιξε το 2002, στο Windsor Hotel στο Χοκάιντο της Ιαπωνίας. Ο Σεμπάστιαν φαίνεται να κληρονόμησε το ταλέντο του πατέρα του, αφού κατά τη διάρκεια της πορείας του κατάφερε να βραβευτεί και αυτός με τρία αστέρια Michelin. Το περίεργο είναι πως αντί να χαρεί με τη διάκρισή του αυτή, ζήτησε να εξαιρεθεί από τον ταξιδιωτικό οδηγό, επικαλούμενος τη «μεγάλη πίεση» που του προκαλεί το γεγονός.

original_michel-sebastien-bras-credit-C.-Bousquet

«Πρώτη φορά σεφ μάς ζητά να μην συμπεριληφθεί στον οδηγό μας (…) το λαμβάνουμε υπ’ όψιν και το σεβόμαστε», είπε η Κλερ Ντορλάν-Κλοζέλ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η εξαίρεση του μάγειρα δεν θα γίνει «αυτόματα», καθώς θα πρέπει να προηγηθεί συζήτηση από την αρμόδια συντακτική ομάδα του οδηγού.

Αν και κανείς άλλος μάγειρας δεν έχει ζητήσει στο παρελθόν κάτι παρόμοιο, αρκετοί είναι εκείνοι που άφησαν στην άκρη τα τιμητικά αστέρια του οδηγού. Πολλοί σεφ όπως ο Αλέν Σαντερέν, ο Ολιβιέ Ρελινγκέρ και ο Αντουάν Βέστερμαν, παρέδωσαν τα αστέρια τους, με τον τελευταίο μάλιστα να κλείνει το εστιατόριό του το 2008.

«Αναμφισβήτητα η αρτιότητα προϋποθέτει δουλειά και σοβαρότητα όχι μόνο στη γαστρονομία αλλά και στον πρωταθλητισμό (…). Εμείς συνηθίζουμε να συμβουλεύουμε τους σεφ να μην δουλεύουν για τον οδηγό αλλά για τους πελάτες τους», σχολιάζει η Κλοζέλ.