Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδρυτής της εταιρείας Virgin και ο Μπιλ Γκέιτς ενώνουν τις δυνάμεις τους επενδύοντας σε μια start up που θα παρασκευάζει εργαστηριακά τεχνητό κρέας, το λεγόμενο in vitro meat.

Στόχος είναι να συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης κρέατος δημιουργώντας γευστικά γευστικά υποκατάστατα έτσι ώστε στο προσεχές μέλλον να μπορούμε να γευόμαστε τη νοστιμιά ενός πιάτου με κρέας -όπως ένα ωραίο ζουμερό burger λ.χ.- χωρίς όμως να χρειάζεται να σκοτωθεί κάποιο ζώο.

Σε σχετικές δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg, o ιδρυτής της εταιρείας Virgin, Ρίτσαρντ Μπράνσον, εξέφρασε μάλιστα ξεκάθαρα την πεποίθηση ότι σε περίπου τρεις δεκαετίες αυτό θα είναι πλέον πραγματικότητα.

Σημειώνουμε ότι το τεχνητό κρέας είναι ένα ζωικό προϊόν που δεν αποτελεί όμως μέρος του σώματος ενός ζώου. Τα κύτταρα λαμβάνονται από ένα ζωντανό ζώο και δημιουργείται ιστός μυών εργαστηριακά ενώ τα συγκεκριμένα κύτταρα, κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, συνεχίζουν να αυξάνονται και παράγουν μύες έξω από το σώμα. Τα ζωντανά κύτταρα τοποθετούνται σε ειδικά διαμορφωμένες δεξαμενές και εκεί αναπτύσσεται το κρέας με τη χρήση οξυγόνου, ζάχαρης και άλλων ουσιών.

Η εταιρεία εν ονόματι Μemphis Meats όπου επενδύουν οι δύο γνωστοί επιχειρηματίες μαζί με τον Τζακ Γουέλς, πρώην επικεφαλής της General Motors, έχει ήδη συγκεντρώσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 22 εκατομμυρίων δολαρίων.

Παρόμοιες διαδικασίες πραγματοποιούνται σε Σκανδιναβία, Ιαπωνία και Ολλανδία, με την τελευταία χώρα να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο δεδομένου ότι στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ ασχολούνται με την παραγωγή τεχνητού κρέατος από το 2007.