Στην Πάρο η καλλιέργεια των ρεβιθιών γίνεται από την αρχαιότητα. Η ρεβιθάδα πάλι είναι χαρακτηριστικό φαγητό στο νησί, με το χωριό Πρόδρομος να έχει παράδοση στην κυριακάτικη ρεβιθάδα. Εκεί διοργανώνεται και φέτος η 2η Γιορτή Ρεβιθιού, το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιουλίου.

revithada

Στον Πρόδρομο, που λέτε, όλο το χρόνο κάθε Σάββατο απόγευμα προετοιμάζουν τα ρεβίθια στο κεραμικό «σκούνταυλο» και τα φουρνίζουν στον παλιό φούρνο του χωριού, που «καίγεται» με ξύλα και όλη νύχτα ψήνει τη ρεβιθάδα. Την Κυριακή το πρωί, μετά την εκκλησία, οι κάτοικοι παίρνουν το «τσουκάλι» από το φούρνο για το οικογενειακό τραπέζι, ενώ μια πρόσκληση για ρεβιθάδα είναι πάντα ευπρόσδεκτη από τους φίλους! Αυτός είναι και ο λόγος που διοργάνωσαν πέρυσι για πρώτη φορά τη γιορτή ρεβιθιού και ήταν τόση η επιτυχία της, ώστε αποφάσισαν να την επαναλάβουν και φέτος, με σκοπό να καθιερωθεί. Στόχος τους, να τιμήσουν το πιο διαδεδομένο όσπριο στο νησί και να προβάλουν στους επισκέπτες τις γαστρονομικές συνήθειες του τόπου τους, αλλά και να γνωρίσουν στους νέους καλλιεργητές αυτή τη σπουδαία καλλιέργεια που για αιώνες θρέφει τους κατοίκους της Πάρου.

Η εκδήλωση διεξάγεται και φέτος στα δρομάκια του χωριού, με κεντρικό σημείο τη μικρή πλατεία έξω από τον παλιό φούρνο, με τους συμμετέχοντες να παρακολουθούν το άναμμα του φούρνου και το φούρνισμα των τσουκαλιών με τα ρεβίθια. Μάλιστα, στους τοίχους του κτηρίου του φούρνου, εξωτερικά θα βρείτε γραμμένες με κάρβουνο τις συνταγές της ρεβιθάδας, των στραγαλιών και των ρεβιθοκεφτέδων!

revithia-soupa

Στη συνέχεια, ένας Παριανός κεραμιστάς θα δείξει πως κατασκευάζεται ο σκούνταυλος -του τσουκάλι που μαγειρεύεται η ρεβιθάδα, ενώ θα διαβαστούν και παραμύθια με θέμα το ρεβίθι, με τους παρευρισκόμενους να απολαμβάνουν στραγάλια (μέσα σε χωνάκι από εφημερίδα) και σούμα! Παράλληλα, σε άλλο σημείο του χωριού, πάνω στον λευκό τοίχο μιας εκκλησίας θα προβάλλονται φωτογραφίες από την καλλιέργεια των ρεβιθιών, αλλά και από την προετοιμασία της ρεβιθάδας, καθώς και κείμενα, φράσεις, σύνθετες λέξεις, αινίγματα κ.α. από την αρχαία και τη σύγχρονη εποχή, πάντα γύρω από τα ρεβίθια. Η γιορτή θα «απλωθεί» σε όλο το χωριό με χορό και τραγούδι από πολλές ομάδες μουσικών με τσαμπούνες και τουμπάκια. Και αυτά μόνο την πρώτη βραδιά της εκδήλωσης!

Τη δεύτερη βραδιά, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν το ξεφούρνισμα των τσουκαλιών και φυσικά θα γευτούν τη ζεστή ρεβιθάδα μαζί με ελιές, ντόπιο κρασί και άλλα συνοδευτικά. Η προβολή των φωτογραφιών θα συνεχιστεί, ενώ οι μουσικοί θα γεμίσουν και πάλι τα δρομάκια του χωριού με παραδοσιακούς σκοπούς.

Κι αφού θα πας που θα πας στην Πάρο δες τι ν’ αγοράσεις και πού αξίζει να φας ΕΔΩ

info
30-31 Ιουλίου, Γιορτή Ρεβιθιού, Πρόδρομος Πάρου.