Αποκλείεται να μην άκουσες για το σάλο που προκλήθηκε πριν λίγες μέρες από τη συνομιλία του Πάπα Φραγκίσκου και της Μελάνια Τραμπ. Αν έτυχε να μη δεις ειδήσεις εκείνη τη μέρα, να σε κατατοπίσουμε…

Αστειευόμενος ο Ποντίφικας και θέλοντας να σπάσει τον πάγο κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ρώτησε την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ «Τι τον ταΐζεις; Ποτίτσα;». “Ναι, ποτίτσα”, αποκρίθηκε εκείνη. Εκείνη τη στιγμή ακριβώς είναι που επικράτησε σύγχυση, καθώς οι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στον χώρο νόμιζαν ότι είπε “Ναι, πίτσα.”

potitsa

Τώρα που ξέρεις την ιστορία, να σου πούμε πως η ποτίτσα είναι ένα δίχρωμο κέικ, με καρύδια, βούτυρο, ζάχαρη και μέλι. Με λίγα λόγια ο Πάπας ρώτησε ευθαρσώς γιατί ο Τραμπ είναι ολίγον τι χοντρούλης! Δεν ρώτησε βέβαια στο βρόντο… Ήταν πολύ καλά διαβασμένος, καθώς το συγκεκριμένο κέικ έχει τις ρίζες του στον σλοβένικο πολιτισμό, στον τόπο καταγωγής δηλαδή της Πρώτης Κυρίας. Κάνοντας την έρευνά μας, μάθαμε πως το όνομά του προέρχεται από τη σλοβένικη λέξη poviti, η οποία σημαίνει “τυλίγω ρολό”. Στη Σλοβενία μάλιστα κάθε οικογένεια έχει τη δική της συνταγή για potica, την οποία γεμίζει με κάθε λογής υλικά, με πιο δημοφιλές να είναι το καρύδι.

ANOIGMA_potitsa