Παράνομη είναι πλέον στη Γαλλία, σύμφωνα με το BBC, η πώληση απεριόριστης ποσότητας αναψυκτικών με ζάχαρη σε προκαθορισμένη τιμή ή η απεριόριστη προσφορά τους δωρεάν. Κι αυτό γιατί ενώ ο αριθμός των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων στη Γαλλία είναι χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ, βρίσκεται σε άνοδο.

anapsiktika1

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συνιστά να φορολογούνται τα ζαχαρούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών και των αθλητικών ποτών, ακόμα και αυτών που περιέχουν γλυκαντικές ουσίες. Ο νέος νόμος στη Γαλλία αφορά όλα τα μαγαζιά fast food, αλλά και τις σχολικές καντίνες και στόχος του είναι να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, κυρίως όσον αφορά τους νέους. Μετά την ηλικία των 30, σχεδόν το 57% των Γάλλων ανδρών και το 41% των γυναικών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο στη γαλλική ιατρική επιθεώρηση Bulletin Epidemiologique Hebdomadaire.

Πριν από τον συγκεκριμένο νόμο, η Γαλλία είχε ήδη επιβάλλει φόρο στα αναψυκτικά ποτά, ενώ οι αυτόματοι πωλητές απαγορεύονταν στα σχολεία. Φόρος στα ανθρακούχα ποτά αναμένεται να επιβληθεί στην Μεγάλη Βρετανία από του χρόνου, ενώ ο φόρος 10% που είχε επιβληθεί στο Μεξικό μείωσε μέσα στον πρώτο χρόνο ισχύος του την κατανάλωση περί το 6%. Παρά τις προσπάθειες ανά τον κόσμο για μείωση του φαινομένου της παχυσαρκίας, οι ΗΠΑ δεν φαίνονται να συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες, αφού το 2013 δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανέτρεψε την απαγόρευση της πώλησης αναψυκτικών με ζάχαρη μεγάλου μεγέθους, που επρόκειτο να ισχύσει στην πόλη και η οποία θα επέβαλε το μισό λίτρο ως όριο στο μέγεθος που πωλείται σε εστιατόρια και γήπεδα.