Μπορεί να γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα φημίζεται για την γευστική μεσογειακής της κουζίνα, αλλά κάθε φορά μας εκπλήσσει το γεγονός ότι καταφέρνει να διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς κατακτώντας μία από τις πρώτες θέσεις σε σημαντικές γαστρονομικές κατηγορίες.

mesogeiaki-diatrofi

Για παράδειγμα, στην πρόσφατη έρευνα που παρουσίασε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, μέλος της HOTREC, η χώρα μας κατέκτησε την τρίτη θέση στην Ευρώπη για τη «συνολική ποιότητα της τοπικής διατροφής» και μάλιστα με πολύ μικρή διαφορά από τη Σουηδία και την Ιταλία που προηγήθηκαν. Επιπλέον, ήρθε τρίτη μετά την Τουρκία και τη Φιλανδία στην κατηγορία «ποικιλία τοπικών τροφίμων».

mesogeiaki-diatrofi

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, η διαμονή και η τοπική διατροφή παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ποιότητας της εμπειρίας των διεθνών επισκεπτών, όπως και η φιλοξενία των κατοίκων, το αίσθημα ασφάλειας, η ομορφιά του τοπίου και η καθαριότητα. Ενώ οι γαστρονομικοί τουρίστες δηλώνουν ενθουσιασμένοι με την Ευρώπη, η εμπειρία των πελατών σχετικά με τη συνολική ποιότητα και φιλοξενία των ευρωπαϊκών ξενοδοχείων απέσπασε μέτρια βαθμολογία με τους διεθνείς επισκέπτες να εξακολουθούν να πιστεύουν πως η σχέση ποιότητας-τιμής δεν είναι αυτή που θα ήθελαν.