Ότι η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στο μυαλό μας το ξέραμε. Νέα έρευνα έρχεται να το επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων.

mesogeiaki-diatrofi

Συγκεκριμένα, ερευνητές με επικεφαλής τη δρα Μισέλ Λουτσιάνο του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, παρακολούθησαν επί χρόνια σχεδόν 1.000 ανθρώπους περίπου 70 ετών, που δεν είχαν άνοια, αναλύοντας τις επιπτώσεις της διατροφής στον εγκέφαλό τους. Μάλιστα, στις ηλικίες των 70, 73 και 76 ετών, ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων εξετάσθηκε διαδοχικά με μαγνητικές τομογραφίες. Όπως διαπίστωσαν, όσο λιγότερο ακολουθούσε κανείς την μεσογειακή διατροφή, τόσο πιθανότερο ήταν να χάσει στην πορεία μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου, ανεξάρτητα από το μορφωτικό του επίπεδο ή αν είχε χρόνιες παθήσεις.

mesogeiaki-diatrofi_ANOIGMA

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή έχουν μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου σε βάθος χρόνου, σε σχέση με όσους την ακολουθούν μόνο περιστασιακά. «Καθώς γερνάμε, ο εγκέφαλός μας συρρικνώνεται και χάνουμε εγκεφαλικά κύτταρα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την μάθηση και τη μνήμη. Η μελέτη μας έρχεται να προστεθεί σε άλλες που δείχνουν ότι η Μεσογειακή διατροφή έχει θετική επίπτωση στην υγεία του εγκεφάλου», δήλωσε η Λουτσιάνο.

Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν ότι η ποσότητα της κατανάλωσης ψαριών δεν σχετίζεται με αλλαγές στον εγκέφαλο, αντίθετα με ό,τι είχαν συμπεράνει άλλες μελέτες στο παρελθόν.