Πρόσφατα εκδόθηκε ο πρώτος Οδηγός της Michelin για τη Σιγκαπούρη και για πρώτη φορά οι επιθεωρητές ανέτρεψαν τα δεδομένα συμπεριλαμβάνοντας στη λίστα τους και δύο καντίνες με street food.

Ο λόγος για τις «Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle» και «Hill Street Tai Hwa Pork Noodle», η βράβευση των οποίων ομολογουμένως προκάλεσε έκπληξη αφού, όπως είναι γνωστό, ο συγκεκριμένος Οδηγός είναι συνώνυμο του «high end» και της πολυτέλειας.

Hong-Kong-Soya-Sauce-Chicken-Rice-and-Noodle1

Το υψηλού κύρους βραβείο καθιστά τα ταπεινά πιάτα του «Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle»- οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 1.5 δολάρια- ως τα οικονομικότερα βραβευμένα με αστέρι Michelin. Ο Chan Hon Meng, σεφ και ιδιοκτήτης του, μάλιστα θεωρούσε ότι πρόκειται για φάρσα όταν τον προσκάλεσαν στην επίσημη τελετή απονομής.

Μεγάλωσε σε μία φάρμα στην Ιπόχ της Μαλαισίας και ασχολείται με το φαγητό από 15 ετών, ηλικία που σταμάτησε και το σχολείο για να ασχοληθεί με τη μαγειρική.

HK-Soya-Sauce-Chicken-Rice-007-800x537

Μετακόμισε στη Σιγκαπούρη στις αρχές της δεκαετίας του ’80 όπου έμαθε περισσότερα γύρω από τη μαγειρική δίπλα σε επαγγελματίες, ενώ μετά από αρκετά χρόνια και ατελείωτες ώρες δουλειάς βελτίωσε τις τεχνικές του στο βαθμό που χρειαζόταν για να στήσει τη δική του επιχείρηση. Ο βασικός του δάσκαλος ήταν από το Χονγκ Κονγκ, εξ ου και το όνομα της καντίνας του που λειτουργεί από το 2009 στην Τσάινατάουν της Σιγκαπούρης. Οι πελάτες του σχηματίζουν μια τεράστια ουρά καθημερινά πριν ακόμα ανοίξει, αφού ο Chan φημίζεται για τα πεντανόστιμα γεύματά του που προσφέρει σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Πουλά περίπου150 κοτόπουλα ημερησίως, δουλεύοντας ασταμάτητα τουλάχιστον 100 ώρες την εβδομάδα ενώ, αντίθετα με άλλους πωλητές street food, επιλέγει να φορά επαγγελματική στολή, κάτι που συμπληρώνει τη διαφορετικότητά του όσον αφορά το επαγγελματικό του προφίλ.

HK-Soya-Sauce-Chicken-Rice-011-800x537

Ο 51 ετών Chan δηλώνει ευγνώμων για τη διεθνή του διάκριση ελπίζοντας ότι θα αποτελέσει έμπνευση – ειδικά στους νέους- για να ενταχθούν στη βιομηχανία του φαγητού. «Είτε μαγειρεύει σε εστιατόριο είτε πουλά φαγητό στο δρόμο, ένας μάγειρας οφείλει να δίνει τον καλύτερο εαυτό του καθημερινά σαν να πρόκειται να τον επισκεφτεί κάποιος από τους επιθεωρητές της Michelin», είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι η βράβευση και το διεθνές ενδιαφέρον δεν θα επηρεάσουν τις τιμές των πιάτων του ούτε στο ελάχιστο για να αυξήσει το κέρδος του. Τη στάση του αυτή επιβεβαιώνει η δήλωσή του ότι μια από τις φιλοδοξίες του είναι ένα δείπνο σε κάποιο από τα εστιατόρια του Joël Robuchon, και- παρά την επιτυχία και τους επαίνους που έχει αποσπάσει- χρειάζεται αρκετό χρόνο για να συγκεντρώσει το ποσό που χρειάζεται για να το απολαύσει.

The-worlds-most-Michelin-decorated-chef-Joel-Robuchon-and-the-worlds-first-Michelin-recognised-hawker-Hong-Kong-Soya-Sauce-Chicken-Rice-Noodles-Chan-Hong-Meng

Η Michelin προκειμένου να εξηγήσει αυτή την απόφαση και να λύσει τυχόν αυτονόητες απορίες, δημιούργησε το παρακάτω video που επικεντρώνεται στην ιστορία του Chan Hon Meng.