Ο γνωστός τραγουδιστής Zayn, πρώην μέλος του boyband One Direction, αποκάλυψε στην αυτοβιογραφία του, που πρόσφατα κυκλοφόρησε, πως στο παρελθόν έχει υπάρξει θύμα διατροφικών διαταραχών.

“Όταν κοιτάζω πίσω στις εικόνες του εαυτού μου από τον Νοέμβριο του 2014 μπορώ να δω πόσο άρρωστος ήμουν. Πρόκειται για κάτι, για το οποίο δεν έχω προηγουμένως μιλήσει δημόσια και με το οποίο έχω συμβιβαστεί από τότε που εγκατέλειψα την μπάντα κι αυτό είναι ότι έπασχα από μια διατροφική διαταραχή”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο 23χρονος τραγουδιστής σε πρόσφατη συνέντευξή του. “Δεν είχα κάποιο άγχος σχετικά με το βάρος μου, αλλά συχνά περνούσαν μέρες-μπορεί 2 ή ακόμη και 3- χωρίς να φάω τίποτα. Συνειδητοποίησα ότι δεν έτρωγα όσο θα έπρεπε, ακριβώς λόγω του φόρτου εργασίας… Το πρόγραμμά μας ήταν κάπως τρελό! Το πρόβλημα δεν έγινε ποτέ ιδιαίτερα σοβαρό, ωστόσο, εκείνη τη στιγμή δεν συνειδητοποιούσα την ύπαρξή του”, συμπληρώνει. “Αισθανόμουν πως είχα χάσει τον έλεγχο πάνω σε οτιδήποτε άλλο στη ζωή μου, αλλά το φαγητό ήταν κάτι που μπορούσα να ελέγξω και έτσι και έκανα», συνεχίζει. “Είχα χάσει τόσο πολύ βάρος που είχα αρρωστήσει.

malik4

Ο φόρτος εργασίας και ο ρυθμός της ζωής στο δρόμο μαζί με τις πιέσεις και τα προβλήματα του συγκροτήματος είχαν επηρεάσει σοβαρά τις διατροφικές μου συνήθειες”. Ωστόσο, έχει δηλώσει πως έκτοτε έχει πάρει πίσω όλα τα κιλά που είχε χάσει και πως τώρα έχει μια πολύ πιο υγιή σχέση με το φαγητό.

Έχουμε την εντύπωση πως τέτοια προβλήματα πλήττουν αποκλειστικά τις γυναίκες. Ωστόσο, η Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών της Αμερικής εκτιμά ότι στις ΗΠΑ από τα 30 εκατομμύρια άτομα, τα οποία θα υποφέρουν από μια διατροφική διαταραχή κάποια στιγμή στη ζωή τους, τα 10 εκατομμύρια είναι άνδρες. Από αυτούς λίγοι θα απευθυνθούν σε κάποιο γιατρό, κυρίως λόγω του στίγματος που τις ακολουθεί. Γι’ αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό να μιλούν δημόσια πρόσωπα για τέτοια ζητήματα, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορούν να ενθαρρύνουν όσους έχουν παρόμοιο πρόβλημα, ώστε να πάρουν το ανάλογο θάρρος και να αναζητήσουν βοήθεια.

Αν εσύ ή κάποιος γνωστός σου χρειάζεται βοήθεια, κάλεσε κάποιο εξειδικευμένο κέντρο, όπως το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών (210 8003493) ή το Κέντρο υποστήριξης ατόμων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές “Ανάσα” (210 9234904).

Διάβασε επίσης Ορθορεξία… πόση τσία και κινόα να αντέξει κανείς;