Λάτρεις των ζυμαρικών ενωθείτε! Η αμαρτωλή σας απόλαυση ίσως αποτελεί το μυστικό της μακροζωίας! Έτσι τουλάχιστον δείχνει η λίστα Bloomberg Global Health Index με τις πιο υγιείς χώρες ανά τον κόσμο, σύμφωνα με την οποία την πρώτη θέση κατέχει η Ιταλία. Η ιστοσελίδα BloombergMarkets υποστηρίζει μάλιστα πως αυτό οφείλεται στην κουζίνα της Ιταλίας, η οποία μεταξύ άλλων είναι πλούσια σε λαχανικά, φρέσκα φρούτα και παρθένο ελαιόλαδο.

zymarika

Για να γίνει αυτή η λίστα, προσμετρήθηκαν ορισμένοι βασικοί παράγοντες, όπως το προσδόκιμο ζωής, τα ποσοστά θανάτων από διάφορες ασθένειες και τραυματισμούς, τα ποσοστά ψυχικών ασθενειών, ατόμων με υψηλή χοληστερίνη και πίεση, τα ποσοστά παχύσαρκων, καπνιστών και αλκοολικών. Ύστερα από αυτούς και πολλούς άλλους υπολογισμούς, η Ιταλία αναδείχθηκε η πιο υγιής χώρα, αφήνοντας πίσω της την Ισλανδία, την Ελβετία, τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία. Στην “χρυσή” δεκάδα βρέθηκαν επίσης και η Ισπανία, η Ιαπωνία, η Σουηδία, το Ισραήλ και το Λουξεμβούργο. Ο γειτονικός λαός ωστόσο ξεχώρισε καθώς εμφάνισε χαμηλότερα ποσοστά υψηλής πίεσης και χοληστερίνης από πολλούς λαούς, όπως τους Αμερικάνους, τους Καναδούς και τους Βρετανούς, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η Ιταλία έχει και δωρεάν σύστημα υγείας.

Εικόνα από το site

Και όσο για την Ελλάδα….την συναντάμε στην εικοστή θέση με την Κύπρο να βρίσκεται δύο θέσεις πιο πριν. Δεν μπορούμε να πούμε πως αυτό μας εντυπωσιάζει, αν λογαριάσουμε τα μεγάλα ποσοστά παχυσαρκίας και υψηλής πίεσης που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες, αλλά και το ανοργάνωτο σύστημα υγείας μας.