Σύμφωνα με δημοσίευση της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit» από τις 11 Απριλίου ισχύει ένας νέος κανονισμός που σκοπό έχει να προστατεύσει τους καταναλωτές από την επικίνδυνη για τον οργανισμό ουσία «ακρυλαμίδιο», η οποία παράγεται όταν αμυλούχες τροφές ψήνονται ή τηγανίζονται για πολλή ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Πρόκειται για μια διαδικασία που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποχρεώνει πλέον τους παραγωγούς και τις βιομηχανίες τροφίμων να πάρουν άμεσα μέτρα αλλάζοντας την προσέγγισή τους στην παραγωγή και την προετοιμασία των τροφίμων. Σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη ουσία εντοπίζεται κυρίως σε προϊόντα πατάτας, καφέ και δημητριακών ενώ ο κανονισμός της ΕΕ θα ισχύει για οποιονδήποτε παράγει, μεταποιεί ή εμπορεύεται προϊόντα πατάτας, ψωμί, ζαχαροπλαστικής, δημητριακών για πρωινό, παιδικές τροφές, προϊόντα καφέ ή υποκατάστατα καφέ. Βέβαια, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεούνται από το 2010 να μετρούν την περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα σε τακτά χρονικά διαστήματα και να υποβάλουν τα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Efsa). Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιήθηκαν από τους επιστήμονες προκειμένου να αναπτυχθούν στρατηγικές για τη μείωση των επιπέδων ακρυλαμιδίου στην παραγωγή και τη μεταποίηση τροφίμων, τις οποίες πλέον υποχρεούνται να ακολουθήσουν όλες οι εταιρείες τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

patates-tiganites-anoigma

Η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας, σε νέες επίσημες συστάσεις της, σύμφωνα με το BBC, καλεί τους καταναλωτές να προσέχουν και να βγάζουν τις πατάτες ή το τοστ, μόλις αποκτήσουν το χρυσό χρώμα τους, προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση ακρυλαμιδίου. Επίσης, συνίσταται στους καταναλωτές να βάζουν για αρκετή ώρα στο νερό τις πατάτες που πρόκειται να τηγανίσουν προκειμένου να μειωθεί η περιεκτικότητα των ιστών σε ελεύθερα σάκχαρα και αμινοξέα. Μια άλλη εναλλακτική είναι το βράσιμό τους πριν το τηγάνισμα ώστε στη συνέχεια να υφίστανται σύντομο τηγάνισμα αφού στα διάφορα αμυλούχα βραστά τρόφιμα δεν έχει αναφερθεί σύνθεση ακρυλαμιδίου.

Δείτε επίσης
13 διάσημες τηγανητές πατάτες