Σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη στις 26/3 ανακοινώθηκαν τα εστιαστόρια που συμπεριλαμβάνονται στην 37η έκδοση του Οδηγού του Ομίλου Michelin που φέτος περιλαμβάνει επιλογές από 36 πόλεις σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

MICHELIN

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, όπως και τις τρεις προηγούμενες χρονιές, στον έναστρο ουρανό των Michelin της Αθήνας επικρατεί απόλυτη νηνεμία με την αθηναϊκή εστιατορική σκηνή να διατηρεί σταθερό τον αριθμό των αστεριών της. Συνεπώς, τα δύο αστέρια τους διατηρούν τα εστιατόρια «Funky Gourmet» (για 4η χρονιά) και «Σπονδή» (για 10η χρονιά), ενώ τα «Varoulko», «Ηytra» και «Botrini’s» διατηρούν το ένα αστέρι τους για 16η, 8η και 4η χρονιά αντίστοιχα. Όσον αφορά το κομμάτι των «Bib Gourmands», τα «Nolan» μαζί με τα «Αθήρι» και «Οικείο» για μία ακόμη χρονιά επιβραβεύονται από τον όμιλο για την καλή σχέση ποιότητας-τιμής τους. Επισημαίνεται βέβαια κάτι που για πολλούς δεν είναι αυτονόητο, το γεγονός δηλαδή ότι η απόσπαση αστεριού και η διατήρησή του είναι εξίσου δύσκολες, που για τα ελληνικά εστιατόρια σημαίνει ότι ακολουθούν μια σταθερή πορεία. Ωστόσο θα εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια και στον Ελληνοαυστριακό Konstantin Filippou, το εστιατόριο του οποίου απέσπασε το δεύτερο αστέρι του και δε βρίσκεται αφενός στην Αθήνα, αφετέρου η πορεία του σεφ στη Βιέννη είναι άξια ειδικής μνείας.

Ο φετινός οδηγός προτείνει συνολικά 2.108 εστιατόρια από τα οποία τα 58 είναι νέες καταχωρήσεις. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους!

MICHELIN1

Τα ελληνικά αστέρια

spondi

Σπονδή – 2 αστέρια
Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα εστιατόριο σημείο αναφοράς στην ελληνική γαστρονομική σκηνή τα ηνία της κουζίνας του οποίου κρατά επάξια εδώ και έξι χρόνια ο σεφ Άγγελος Λάντος. Εστιάζοντας στη μοντέρνα γαλλική κουζίνα με φινετσάτα πιάτα οι απεσταλμένοι του Οδηγού το επιβραβεύουν με δύο αστέρια εδώ και αρκετά χρόνια. Έτσι έπραξαν και φέτος.
Πύρρωνος 5, Παγκράτι, τηλ. 210 7564021.

funky gourmet1

funky gourmet2

funky gourmet 6

Funky Gourmet – 2 αστέρια
Ο χώρος που στέγασε τη μαγειρική φιλοσοφία της Γεωργιάννας Χειλιαδάκη και του Νίκου Ρούσσου αποτελεί σίγουρα μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις όπου διασκεδαστική και εκλεπτυσμένη γαστρονομία συνδυάζονται αρμονικά. Το 2012 βραβεύτηκαν με το πρώτο τους αστέρι και το 2014 απέσπασαν και δεύτερο αστέρι από τη Michelin το οποίο και διατηρούν.
Παραμυθίας 13 και Σαλαμίνος, Κεραμεικός, τηλ. 210 5242727.

Varoulko-arxeio

DKO_Varoulko-dish-barbouni

varoulko4

Varoulko – 1 αστέρι
Ο Λευτέρης Λαζάρου εδώ και τέσσερα χρόνια άλλαξε έδρα μετακομίζοντας δίπλα στο κύμα στο Μικρολίμανο. Ο πρωτοποριακός τρόπος προσέγγισης της γεύσης, η δημιουργικότητα και η προσήλωσή του στην ποιότητα ήταν πολύ καλοί λόγοι για να ανανεωθεί το 1 αστέρι που έχει κατακτήσει με την αξία του.
Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, Πειραιάς, τηλ. 210 5228400.

Anoigma-hytra

Hytra – 1 αστέρι
Στον έκτο όροφο της «Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών» προσφέρει προνομιακή θέα και γευστικές προτάσεις υψηλών προδιαγραφών. Μια εμπειρία που δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε από τους κριτικούς της Michelin. Με τον Τάσο Μαντή στο τιμόνι της κουζίνας, διατηρεί και φέτος το αστέρι του.
Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα, τηλ. 210 3316767.

botrinis

Botrini’s – 1 αστέρι
Με μίνιμαλ αισθητική, διακριτική πολυτέλεια και νεωτεριστικές πινελιές στον κατάλογο, το εστιατόριο του Έκτορα Μποτρίνι στο Χαλάνδρι το 2014 ήταν η νέα ελληνική είσοδος στο δρόμο των αστεριών. Η εκφραστική του κουζίνα διατήρησε το αστέρι της κρατώντας τον γαστρονομικό πήχη ψηλά.
Βασ. Γεωργίου Β΄ 24Β, Χαλάνδρι, τηλ. 2106857324

Φωτογραφίες: Αρχεία εστιατορίων (fb, websites)